Redactie - 11 november 2019

Rackspace helpt organisatie naar de cloud

Rackspace helpt organisatie naar de cloud image

Van een traditionele hostingaanbieder is Rackspace gegroeid naar een bedrijf dat organisaties helpt de juiste keuzen te maken in het cloud-tijdperk. Waarbij niet alleen technische aspecten een rol spelen, maar vooral ook bedrijfsmatige. “Wij begeleiden ondernemingen naar het voor hen gunstigste infrastructuur- en applicatieplatform”, zegt Bert Stam, Sales Director Northern Europe bij Rackspace.

Stam neemt je mee naar de beginjaren van Rackspace, opgericht in 1998. De tijd waarin (web)hosting gestalte begon te krijgen. Op technologisch vlak onderscheidde de onderneming zich met zijn OpenStack-inrichting.Maar echt naam kreeg de organisatie met zijn ‘fanatical support’- aanbod: focus op dienstverlening en ondersteuning. Volgens het follow-the-sun principe is altijd op welk moment dan ook en waar ook ter wereld een ‘Racker’ beschikbaar voor ondersteuning. “Dat is nog steeds zo.”
Het bedrijf groeide en heeft nu vestigingen in Australië, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zwitserland, Nederland, Singapore, Mexico, India en Hong Kong. Ook is Rackspace actief in Duitsland met onder andere eigen datacenters.
“We zijn zo’n acht jaar geleden in Nederland gekomen om de Benelux te bedienen”, vertelt Stam. “Tegenwoordig doen wij Scandinavië er ook bij. Qua cultuur lijkt dat veel op Nederland; Engelstalige support is geen enkel probleem bijvoorbeeld. We hebben er al klanten en de ambitie is om er te groeien.” Zestig procent van de omzet komt uit de VS. In Europa is de Britse vestiging het grootst.

Join them

Een paar jaar geleden zag Rackspace een uitdagende situatie voor zich. “Wij zijn een traditioneel hosting-bedrijf. We moesten onze positie zien te vinden in een markt waarop de public cloud-aanbieders hun stempels drukken. We werden links en rechts ingehaald door partijen als Amazon, Google en Microsoft. Tegen hen opboksen met een eigen public cloud infrastructuur bleek geen succes. We hebben het toen over een andere boeg gegooid. If you can’t beat them, join them: help organisaties zo goed, veilig en efficiënt mogelijk gebruik te maken van wat er aan public en private cloudoplossingen voorhanden is. Dat werd onze strategie. We hebben onszelf opnieuw uitgevonden”, vertelt Stam.
En inmiddels staat Rackspace hoog in het Leaders-kwadrant van de Public Cloud Infrastructure Professional and Managed Service Providers 2019. In het illustere gezelschap van onder meer Wipro, Deloitte en Accenture.

Service provider

De managed hosting doet Rackspace natuurlijk nog steeds; nu meer als een aanbod van een private cloud. “Maar wij bieden daarnaast diensten bovenop het aanbod van Amazon, Microsoft en Google. Wij zijn een service provider; en strategische partner van die drie cloud-aanbieders. En we leveren nog steeds heel goede ondersteuning. De toekomst is aan multicloud-omgevingen. Daar hebben wij ons in gespecialiseerd. Wij willen onze klanten de keuze bieden”, gaat Stam verder. “Organisaties willen gebruik maken van public clouds, vaak naast hun eigen datacenter en gehoste private cloud omgevingen. Maar het hoe en wat blijft nog vaag. Bedrijven hebben daar heel veel vragen over. Zijn mijn applicaties wel geschikt voor cloud computing? Hoeveel gaat me dat kosten? Zijn de data direct beschikbaar als ik dat wil? Hoe veilig is het? Elk bedrijf zit volop in de digitale transformatie. Daar speelt de cloud een belangrijke rol in. Wij helpen ze dat pad succesvol af te leggen. Het is een dynamische wereld; er verandert veel en vaak in korte tijd. Organisaties hebben een partner nodig die zich neutraal opstelt bij de keuzes voor cloud-aanbieders en die eventueel op termijn ook in staat is om binnen het gekozen platform de applicaties en data te beheren.”

Workshops

Hij ziet dat de komende jaren de bedrijfsvoering bij veel bedrijven zal veranderen. Als gevolg van beschikbare technologie. Denk aan sensoren, aan analysesoftware. “Vooral de maakindustrie ondergaat een metamorfose. Digital twins maken efficiëntere producties mogelijk en doelmatigere ontwerpen. Internet of things levert een berg aan data. De vraag is hoe je het beste met al die gegevens kunt omgaan.”

Stam vertelt dat Rackspace workshops organiseert met de klanten om dit soort vragen op te werpen en beantwoord te krijgen. “Dan moet je niet alleen de IT-afdeling erbij hebben, maar ook beslissers over de bedrijfsvoering. Want die is het uitgangpunt. Waar wil een bedrijf naar toe, wat zijn de bedrijfsdoelstellingen en hoe ondersteunt IT deze het best? Hoe zit het met de beveiliging van data? Voldoet alles aan wet- en regelgeving? Welke architectuur heb je nodig; en hoeveel kost dat?”
Als een pad is uitgestippeld, dan kan Rackspace eventueel zorgen voor de migratie van applicaties en workloads; en uiteindelijk ook voor het beheer van het geheel.

Service-blocks

De basis voor een advies is een grondig onderzoek naar het applicatielandschap bij een klant. “We kijken of de applicaties nog bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen. Of het gunstiger is om ze naar de cloud te brengen en tegen welke kosten. Soms is het beter om ze on premise te houden. We brengen dat allemaal in kaart.”
Stam zegt dat geen enkele route naar de cloud door een bedrijf hetzelfde is. Allereerst natuurlijk omdat de clouds verschillend zijn (en dus een andere technologie vereisen), maar ook omdat niet elke workload hetzelfde is. “Wij hebben veel diensten ontwikkeld en die hebben we gegroepeerd in service-blocks. Je neemt alleen dat block af dat geschikt is voor jouw bedrijf, zodat je alleen betaalt voor wat je werkelijk nodig hebt.”

Door: Teus Molenaar

 

Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Netgear banner liggend start week 14