IT-uitgaven in EMEA-regio herstellen in 2020
08-11-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

IT-uitgaven in EMEA-regio herstellen in 2020

De IT-uitgaven in de EMEA-regio herstellen in 2020 na drie jaren van daling. De IT-investeringen groeien tot 798 miljard dollar, een stijging van 3,4% ten opzichte van 2019. De investeringen in apparaten waaronder mobiele telefoons blijven echter teruglopen, al zwakt de daling wel af. 

Dit voorspelt Gartner. "2020 wordt een hersteljaar voor IT-uitgaven in EMEA na drie opeenvolgende jaren van daling", zegt John Lovelock, research vice president bij Gartner. "Dit jaar daalden de euro en het Britse pond ten opzichte van de Amerikaanse dollar - deels door zorgen over de Brexit - waardoor de IT-uitgaven enigszins zijn gedaald en de lokale prijzen voor technologische hardware zijn gestegen. Het jaar 2020 wordt echter een jaar van herstel worden, aangezien Brexit naar verwachting wordt opgelost en de druk op de wisselkoersen wordt verlicht."

Investeringen in devices blijven dalen

De EMEA-investeringen in apparaten als pc's, tablets en mobiele telefoons dalen in 2019 met 10,7%. Door hogere prijzen - deels als gevolg door koerswisselingen en het ontbreken van innovatieve features in mobiele telefoons - stellen veel consumenten het upgraden van hun mobiele telefoon een jaar uit. De investeringen in apparaten dalen in 2020 naar verwachting opnieuw met 1,3%, waarmee de daling wel afzwakt. Deze daling is volgens Gartner vooral toe te wijzen aan teruglopende investeringen in PC's en tablets door zowel bedrijven als consumenten.

Na 2019 groeit het segment communicatiediensten op lange termijn verwacht Gartner, ondanks het feit dat de hoeveelheid vaste lijndiensten die zowel consumenten als bedrijven afnemen tot 2023 jaarlijks blijft teruglopen. De investeringen in mobiele telefonie zijn naar verwachting vlak, wat voornamelijk toe te schrijven is aan prijsdalingen. De investeringen in mobiele data stijgen juist met 3 tot 4% per jaar, waardoor de totale markt voor communicatiediensten in 2020 blijft groeien.

Bedrijfssoftware blijft in 2020 het snelst groeiende marktsegment. De EMEA-uitgaven aan bedrijfssoftware stijgen in 2019 en 2020 naar verwachting met respectievelijk 3,4% en 9,2%. Software as a service (SaaS) groeit in 2019 met 14,1% en in 2020 met 17,7%.

gartner-it-investeringen-emea-2019-2020.png

Compliance regelgeving stimuleert investeringen

De complexe geopolitieke omgeving in de EMEA-sector plaatst compliance met regelgeving bij veel organisaties bovenaan de prioriteitenlijst. De EMEA-investeringen in security stijgen in 2019 met 9,3% en in 2020 met 8,9%.

"Wereldwijd stijgen de investeringen in beveiliging en worden zij gedreven door de noodzaak om de tarieven, het handelsbeleid en de intellectuele-eigendomsrechten na te leven. In het EMEA wordt voorrang gegeven aan privacy- en compliance zorgen, die verder worden aangewakkerd door de AVG", aldus de heer Lovelock.

VS aan kop met cloudadoptie

De VS gaat voorop op het gebied van cloudadoptie en is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de wereldwijde investeringen in de cloud. Deze investeringen bedragen in 2020 naar verwachting 140,4 miljard dollar, een stijging van 15,5% ten opzichte van 2019. Wat betreft investeringen in de cloud, staat het Verenigd Koninkrijk op de tweede plaats achter de VS. Het Verenigd Koninkrijk besteedt 8% van de totale IT-uitgaven aan openbare clouddiensten, wat in 2020 neerkomt op 16,6 miljard dollar. Dit is 13,2% meer dan in 2019. In EMEA bedragen de totale investeringen in public clouddiensten in 2020 naar verwachting 57,7 miljard dollar, ten opzichte van 50 miljard dollar in 2019.

Gartner voorspelt dat organisaties die een groot deel van hun IT-uitgaven in de cloud investeringen uitgroeien tot erkende digitale leiders. "Organisaties in Europa - ongeacht de sector - verschuiven de balans van traditioneel naar digitaal. Zij bewegen toe naar een technologisch evenwichtspunt dat bepaalt hoe digitaal een onderneming moet zijn om te kunnen concurreren of voorop te lopen," aldus Lovelock. "Niet elk bedrijf hoeft op dezelfde manier of in dezelfde mate digitaal te zijn. Deze beweging in de richting van een nieuw evenwicht tussen het traditionele en het digitale evenwicht is duidelijk zichtbaar bij de EMEA-bedrijven."

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters