OpenStack Foundation roept Airship uit tot officieel Open Infrastructure Project

27-10-2019 | door: Witold Kepinski

OpenStack Foundation roept Airship uit tot officieel Open Infrastructure Project

Airship heeft zich toegevoegd bij Kata Containers en Zuul als officieel 'Open Infrastructure project' dat ondersteuning van de OpenStack Foundation (OSF) geniet. Airship combineert OpenStack en Kubernetes en biedt hiermee ondersteuning voor een veel voorkomende behoefte: het omarmen van containers als nieuwe eenheid voor de implementatie van grootschalige infrastructuren. Met de combinatie van deze technologieën ontstaat een markt waarin volgens ramingen van 451 Research 12 miljard dollar zal omgaan in 2023.

Airship biedt een geïntegreerde reeks van gekoppelde, interoperabele open source-tools voor de declaratieve automatisering van cloud-provisioning. Dit vereenvoudigt de inrichting van cloud-omgevingen voor onder andere prganisaties in de telecomsector, fabrikanten, zorginstellingen en individuele programmeurs.

Airship beheert de volledige levenscyclus van de infrastructuur, te beginnen met bare metal, met het doel een voor productie geschikte Kubernetes-cluster af te leveren met artefacten die met behulp van Helm (waaronder OpenStack-Helm) zijn ingezet. Airship stelt operators in staat om hun cloud-omgevingen en de levenscyclus te beheren op basis van declaratieve YAML-documenten die een Airship-omgeving beschrijven. Daarbij wordt gebruikgemaakt van één workflow voor beide aanvankelijke implementaties en toekomstige site-updates.

Het feit dat de OSF Airship heeft uitgeroepen tot officieel Open Infrastructure Project is een erkenning voor de succesvolle realisatie van de doelstellingen van dit pilotproject. De OSF bevestigt daarmee ook de intentie om de ondersteuning voor het project voort te zetten aldus Adrian Ionel, de medeoprichter en CEO van Mirantis: "Het vervangen van een op VM’s gebaseerde infrastructuur door cloud-native, open technologieën op basis van containers en Kubernetes zal voor grote efficiëntieverbeteringen zorgen binnen de huidige en toekomstige netwerkomgevingen van telecombedrijven. De hechte samenwerking met de Airship-gemeenschap zal het uitgebreide ecosysteem van operators helpen om sneller te profiteren van de voordelen van Kubernetes."

Voor de beoordeling van pilotprojecten hanteert de Raad van Bestuur van OSF diverse criteria. Zo moet het project blijk geven van:
• een strategische focus die aansluit op die van de OSF
• helder gedefinieerde governance-procedures
• toewijding aan best practices en open samenwerking, en meer in het bijzonder samenwerking volgens de principes van Four Opens
• actieve betrokkenheid van een ecosysteem van developers en gebruikers
Airship ging in mei 2018 van start als pilotproject van de OSF en werd op 22 oktober 2019 uitgeroepen tot officieel Open Infrastructure Project. Gedurende deze periode:
• was er sprake van een forse toenamen van het aantal gebruikers die bijdragen leverden. Er was sprake van 3.862 permanente bijdragen van 174 auteurs. Zij vertegenwoordigden ruim 20 bedrijven, waaronder 99Cloud, Accenture, Aptira, AT&T, AWCloud, Charter Communications, Cisco, Dell EMC, Ericsson, Fiberhome, Fujitsu, Imaginea, Inspur, Intel, Mirantis, OVH, Red Hat, SKTelecom, Solinea, SUSE, Wind en ZTE.
• Onder de early adopters van de software behoren 99Cloud, Akraino Edge Stack, AT&T, CNTT, Ericsson, Mirantis, OPNFV, SKTelecom, en StarlingX.
• De Airship-gemeenschap heeft één softwarerelease en elf kleine releases afgeleverd en levert actief bijdragen aan de oplossingen van andere gemeenschappen, zoals Akraino Edge Stack, Argo, Containerd, Helm, Metal3, Multus, Open Container Initiative, OpenStack, OPNFV en StarlingX. Het zorgt daarnaast voor integraties met deze oplossingen van derden.

Aanvullende informatie
• Download de Airship 1.0-code via website: airshipit.org
• IRC freenode: #airshipit
• Twitter: @airshipproject
• Mailinglijst: lists.airshipit.org/cgi-bin/mailman/listinfo

Terug naar nieuws overzicht