Redactie - 25 oktober 2019

Arrow: We staan nog maar aan het begin

Arrow: We staan nog maar aan het begin image

De impact van digitalisering is op steeds meer vlakken zichtbaar. Toch staan we nog maar aan het begin van de grote maatschappelijke veranderingen die dat teweeg gaat brengen, zegt Bart van Rheenen, managing director van Arrow's enterprise computing solutions business in de Benelux. Om dat in goede banen te leiden is het zaak om nu al na te denken over de gevolgen. Trends als Internet of Things (IoT) bieden enorme kansen, maar vragen tegelijkertijd om acute aandacht voor zaken als security en dataveiligheid.

“De impact van digitalisering is overal merkbaar”, zegt Bart van Rheenen, managing director Arrow Electronics Benelux. “Workloads verplaatsen zich voortdurend over de hele wereld, dat zou niet zonder digitalisering mogelijk zijn. Werk kun je in feite volledig vanuit huis doen, je hoeft eigenlijk helemaal niet meer naar kantoor. Dat speelt niet alleen bij IT-bedrijven, maar overal. Tegelijkertijd staan we nog maar aan het begin, want er kan ook nog heel veel verbeterd worden.”

“Iedereen digitaliseert, maar de mate waarin verschilt nogal. Neem ziekenhuizen, daar moet je nog steeds meerdere malen dezelfde gegevens invullen, omdat systemen niet gekoppeld zijn. En niet iedereen, bijvoorbeeld oude mensen, begrijpt wat er digitaal gebeurt. Dat is één van de risico’s van de digitalisering van de maatschappij: neem je iedereen wel mee? We staan dus aan het begin, maar moeten ons er ook van bewust zijn dat niet iedereen die ontwikkelingen even vanzelfsprekend vindt als wij.”

‘Smart City’

Waar het met technologie heengaat is volgens Van Rheenen goed te zien in het Noorse Drammen. Deze voormalige industriestad transformeerde naar een slimme stad met behulp van zijn inwoners, ambtenaren, lokale bedrijven en dienstverleners. Vanwege de rijke industrie was de lucht en het water vervuild en dit werd verergerd door het toenemende aantal files. De hoge bevolkingsdichtheid belemmerden bovendien gemeenschappelijke ruimtes, waardoor de levenskwaliteit verder werd aangetast.

De stad verving de afgelopen jaren voormalige industriële gebieden door elegante openbare ruimtes en chique architectuur. Deze stadsvernieuwing heeft ertoe bijgedragen dat Drammen transformeerde in een van de snelst groeiende steden in Noorwegen dat nu nieuwe inwoners en economische kansen aantrekt, en zich klaarmaakt om binnenkort een van de snelst groeiende steden in Noorwegen te worden.

Om via slimme systemen het stadsbeheer te optimaliseren en burgers te voorzien van nieuwe diensten voor een gezondere en veiligere levensstijl wil Drammen een duurzame groei verder bevorderen. Samen met Arrow Electronics heeft de stad een onderzoeks- en wetenschapsproject opgezet.

Het Smart City-ecosysteem en technologieplatform is gebaseerd op de volgende vier pijlers:

  •         Open data en transparantie
  •         Technologie en innovatie
  •         Co-creatie
  •         Resource management

Binnen drie maanden ontwierp Arrow een open, ultra modern cloudplatform waarmee technologiepartners, lokale bedrijven en de stad nieuwe diensten kan toevoegen. Het vieste jongetje in de klas verandert in een schone, ‘connected’ en duurzame stad.

Kwaliteit van leven

Ik praat iedere dag met vakbroeders en we denken voortdurend na over de mogelijkheden van technologie. En ook als distributeur hebben we steeds meer contact met eindklanten die willen weten wat het effect is van digitalisering. Ook voor ons is het dus belangrijk om te weten hoe de eindgebruiker digitalisering ervaart. Digitalisering zorgt voor efficiëntie en vereenvoudigen van processen. En er is zoveel data beschikbaar dat uiteindelijk de kwaliteit van leven zou moeten verbeteren.”

“De toegang tot data en het beveiligen van informatie is iets waar wij als Arrow in het leveren van diensten enorm veel nadruk op leggen. We zijn meer dan distributeur, namelijk een global technology solutions provider. In alles wat we doen speelt security een rol. In IoT-sensoren wordt security standaard ingebouwd. Van banken tot persoonsinformatie, je kunt niet zonder beveiliging.”

Storing

De risico’s van digitalisering gaan verder dan dataveiligheid. “Je bent ook steeds meer afhankelijk van het functioneren van de IT. We hebben pas te maken gehad met stroomuitval, omdat er een ongeluk gebeurde bij het onderhoud van een transformatorhuisje in de buurt van kantoor. Dan kun je niets meer doen, alle medewerkers vielen stil. De concentratie van datacenters zorgt voor risico’s. Wie had ooit gedacht dat Schiphol een keer stil zou vallen, omdat er door een storing in de systemen geen kerosine meer getankt kon worden?”

“De digitaliseringen van bedrijfsprocessen is in volle gang. Een van de meest ingrijpende technologische ontwikkelingen van dit moment is het Internet of Things. “Daar zijn we in praktijk heel veel mee bezig bij onze klanten. Twee jaar geleden voorspelde Steve Brazier van Canalys dat zestig procent van alle resellers en distributeurs te maken zou krijgen met IoT. En dat klopt.”

Productieproces

“In de kantoren is de automatisering wel uitgekristalliseerd. Maar de echte innovatie vindt plaats bij de koppeling van de fysieke wereld aan de digitale wereld, bijvoorbeeld in productieprocessen. Daar zitten we nu middenin.” De eerste concrete toepassingen die dit illustreren zijn er al “Een goed voorbeeld zijn hoogspanningsmasten. Er valt wel eens zo’n paal om, of er wordt koper vanaf gestolen. We hebben nu sensoren geplaatst die trillingen opvangen als er koper gestolen wordt, en aangeven als er een draad breekt.”

Een ander voorbeeld wordt gevormd door een Oostenrijke skiliftenfabrikant die met sensoren op bergen neerslag heeft gemeten. Waar er te weinig neerslag was heeft het water bijgespoten om extra sneeuw te krijgen. Dat heeft het skiseizoen met drie weken verlengd.

Data

Kortom, de basis van veel van deze digitale ontwikkelingen is slim omgaan met data. “Er komen steeds nieuwe mogelijkheden om data te verzamelen en er ook daadwerkelijk iets mee te doen. Oplossingen rond business intelligence (BI) en artificial intelligence (AI) bieden bedrijven geautomatiseerde inzichten die voorheen niet mogelijk waren. Hierdoor wordt het nuttig om grote hoeveelheden data te genereren en op een slimme manier op te slaan. Hierbij is het wel van belang dat privacy wordt gegarandeerd en dat in vertrouwen wordt geïnvesteerd.”

“Ook cloud komt hier om de hoek kijken, want alle baanbrekende oplossingen die bedrijven voordelen bieden op dit gebied, draaien in de cloud. Als je dus nu voorop wilt lopen, moet je toch echt een cloud-first strategie hebben. Onze business is daar al volop op ingericht, zodat we onze klanten en eindgebruikers kunnen ondersteunen, volgen en samen de digitale samenleving vorm kunnen geven. Verder moeten bedrijven bereid zijn om continu te experimenteren, te innoveren en groot te denken. Bij Arrow zit dit in ons DNA verweven en we helpen onze klanten graag daar van mee te profiteren.