Wouter Hoeffnagel - 25 oktober 2019

Macron draagt Atos-topman Thierry Breton voor als Eurocommissaris

Topman Thierry Breton (foto) van Atos is door de Franse president Emmanuel Macron voorgedragen als kandidaat voor de functie Eurocommissaris voor Interne Markt. De 64-jarige Breton legt hiervoor zijn functie bij Atos neer; Elie Girard is met ingang van 1 november benoemd tot de nieuwe CEO van Atos. De positie van Breton in de raad van toezicht van het bedrijf wordt tot het moment dat de topman is benoemd als Eurocommissaris waargenomen door Bertrand Meunier.

Frankrijk droeg eerder de juriste Sylvie Goulard aan als kandidaat, maar het Europees Parlement ging niet akkoord met haar benoeming. Nu wordt dus Breton naar voren geschoven door de Franse president. Breton was eerder ministerie van Economie onder president Jacques Chirac. Sinds 2009 was hij topman bij Atos, terwijl hij eerder ook leiding af aan Orange, France Telecom en Thomson-RCA.

Tara Varma, hoofd van de Parijse tak van de denktank ECFR, spreekt tegen Reuters van een tactisch besluit. Het kiezen van een pro-Europese conversatieve kandidaat helpt volgens Varma de voorgestelde benoeming te laten goedkeuren door de European People's Party in het Europees Parlement. "Zijn nominatie zou niet moeten worden geblokkeerd door de EPP, wat Macron momenteel niet kan gebruiken", aldus Varma tegen Reuters. "Het is waarschijnlijk het beste tactische besluit."

De omzet van Atos groeide in het derde kwartaal met 1,8 procent naar 2,77 miljard euro. De Benelux en Nordics omzet steeg met 5,9 procent naar 256 miljoen euro waarbij een goede performance in Big Data & Cybersecurity en de Business & Platform Solutions was met een stabiele Infrastructure & Data Management business.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024