Redactie - 23 oktober 2019

In één dag van waterval naar DevOps

In één dag van watervalmethode naar DevOps. Dat deed Mark Schwartz toen hij CIO was bij Homeland Security (de Amerikaanse IND), want, zo zegt hij, je leert het beste iets nieuws onder de knie te krijgen door het te doen. DevOps was mogelijk door de beslissing om ‘naar de cloud te gaan’. “Cloud computing biedt zo veel bedrijfswaarde dat elke organisatie dit zou moeten overwegen.”

Schwartz was van 2010 tot 2017 de CIO van US Citizenship and Immigration Services (USCIS); het onderdeel van het departement Homeland Security dat verblijfsvergunningen beoordeelt en eventueel verstrekt; vergelijkbaar met onze IND. Tegenwoordig is hij Enterprise Strategist bij Amazon Web Services (AWS). Hij is in Nederland omdat hij spreker is op de tweedaagse DevOps Summit van het Nederlandse bedrijf Xebia. ‘Napoleon, DevOps, and Delivering Business Value’ is de titel van zijn closing keynote op het evenement dat begin oktober plaats vond.

AWS

AWS heeft een team van twaalf enterprise strategists. “Wij opereren wereldwijd”, legt hij uit. “We hebben allen een praktische instelling; we zijn CIO geweest of CTO en weten hoe je een IT-afdeling leidt. We hebben gesprekken met directeuren, leden van raden van bestuur, over hun bedrijfsvoering en hoe cloud computing een helpende hand kan bieden. Uitgangspunt is altijd na te gaan hoe de cloud bedrijfswaarde kan bieden.”

Visie

Schwartz steunt daarbij op zijn ervaringen die hij in de ambtelijke wereld heeft opgedaan. “Wij verwerkten jaarlijks zes tot zeven miljoen aanvragen, bijvoorbeeld voor staatsburgerschap. En daarbij voelden we altijd de politiek in onze nek hijgen. Voortdurend beleidsaanpassingen die wij binnen het automatiseringsplatform vorm moesten geven. Dat ging niet met ontwikkeltrajecten die maanden, soms jaren, in beslag namen. Ik heb er agile werken ingevoerd, DevOps teams samengesteld en cloud computing geïntroduceerd. Alles moest sneller. Dat kan alleenmet cloud computing. Soms is de reden hiervoor dat je de time-to-market wilt verkleinen, soms omdat je met weinig risico en lage kosten, wilt experimenteren. Wilt nagaan of iets werkt. Je wilt de tijd tussen idee en uitvoering bekorten.”

Hij begrijpt niet dat er bedrijven zijn die nog steeds met 5-jaren technologie plannen werken. “Wie weet wat er over twee, drie jaar gebeurt? De (technologische) ontwikkelingen gaan zo snel; het is zinloos om nu al uitvoerige plannen  uit te werken voor in de verre toekomst.”

Wel dient een organisatie een visie te  hebben. Een idee waar het naar toe wil, welke markt zij wil bedienen. “Die moet je dan in kleinere plannen uitwerken. En bij de uitvoering ervan feedback vragen van klanten, partners, leveranciers. De organisatie moet dan wel zo zijn ingericht dat je die reacties eenvoudig, snel en tegen lage kosten kunt doorvoeren.”

Hij noemt 3M als voorbeeld. “Zij hielden een driedaagse hackathon waar alle medewerkers hun ideeën konden spuien en testen. Die informatie dient als basis voor verdere uitwerking van de plannen die binnen de visie passen.”

Training

Hij meldt dan wel dat hij in één dag van de traditionele watervalmethode om software te schrijven is overgegaan op DevOps, waarbij teams van meerdere functionele posities binnen de organisatie samen werken aan programmatuur. Maar veel training was nog steeds nodig om alles eruit te halen. Uitleggen waarom DevOps en cloud nodig zijn. “En steeds laten zien dat elk project inderdaad waarde oplevert voor het bedrijf of de organisatie. Wij hebben, dankzij cloud, testcycli kunnen bekorten. En alles natuurlijk met de hoogste denkbare beveiliging. Bij Homeland Security draait alles om security. AWS heeft ons daar goed bij geholpen; zij hebben enorm veel security tools.”

Er is wel een cultuuromslag voor nodig bij de medewerkers. “Maar dat moet niet een voorwaarde zijn”, zegt hij. “De cultuur verandert als gevolg van de andere manier van werken. Uiteindelijk waren we wendbaar genoeg om alle veranderingen die het politiek bestuur van ons verlangt, tijdig en succesvol door te voeren.”

Dat lukte niet met alleen het eigen personeel. “Vaak moesten wij krachten inhuren. Bijvoorbeeld omdat zij bepaalde kennis en vaardigheden hebben die wij tijdelijk nodig hadden; of gewoon omdat er weinig personeelsaanbod is. Maar dat kan goed werken binnen DevOps-teams. En natuurlijk training. Blijven leren. Voornamelijk gewoon door het te doen.”

Inhuren

Het moeilijkste is wel dat je overgaat op een heel andere manier van werken en dat je dat wilt doen met het bestaande personeelsbestand. “Jouw medewerkers zijn gewend om op een manier te werken waar je van af wilt. Jij moet hen helpen om nieuwe skills te ontwikkelen, soms door de toevoeging van mensen - van buitenaf - die kunnen helpen de gewenste omslag te maken”, vertelt Schwartz.

Wie eenmaal de overgang naar cloud computing heeft gemaakt, zet de volgende stap: machine learning, analyses maken, beveiliging op orde houden. “Zorg ervoor dat je compliant bent, dat je leert van gedragingen die je binnen het geautomatiseerde platform waarneemt. Ook daar helpen wij bedrijven mee. Dat is het mooiste onderdeel: nog meer waarde toevoegen aan de bedrijfsvoering.”

Schwartz refereert aan het boek The Big Switch van Nicholas Carr (gepubliceerd in 2008) dat als eerste computing als een nutsdienst (zoals water of elektriciteit) beschrijft. “Tien jaar geleden. We zien het nu voltrekken met cloud computing. En we staan weer voor een volgende ontwikkeling: serverless computing. Dan zeg je tegen de cloud: hier heb je onze code en regel maar hoe het wordt toegepast. De technologie moet er uiteindelijk steeds minder toe doen voor een bedrijf; het gaat om de waarde die automatisering kan toevoegen.”

Door: Teus Molenaar