Zijn organisaties klaar voor de 5G security gevolgen?

18-10-2019

Zijn organisaties klaar voor de 5G security gevolgen?

De 5G-telecommunicatiestandaard is geen fantasie meer. Deze is zelfs snel op weg om realiteit te worden voor eindgebruikers en organisaties. Nu de uitrol van deze nieuwe netwerken dichterbij komt en nieuwe generatie 5G-smartphones in de winkels verschijnen, gaan we een revolutie tegemoet met betrekking tot snel en vertragingsvrij toegang tot internet, ongeacht de locatie van de gebruiker.

De universele uitrol van 5G zal dan ook de manier waarop werknemers toegang hebben tot internet in hun dagelijkse werk, compleet veranderen. En dat heeft uiteraard ook gevolgen voor werkgevers. Het ooit vernieuwende concept van Bring-your-own-device (BYOD) is inmiddels de norm binnen veel organisaties en de snelle toename van consumenten-IT heeft de wijze waarop we werken en leven, dramatisch veranderd. Toekomstige 5G-telefoons zullen de flexibiliteit van de werknemer naar het volgende niveau tillen. In feite betekent 5G dat toegang tot een internet-applicatie via een eigen apparaat sneller zal zijn dan toegang tot dezelfde app via het bedrijfsnetwerk vanaf een kantoorplek. 5G zal zo disruptief zijn dat de dagen van de LAN-infrastructuur geteld zullen zijn.

In het 5G-tijdperk zullen de verwachtingen van snelle toegang tot apps, zonder vertraging, alleen maar stijgen. Wanneer applicaties in de cloud worden gehost, is snelle internettoegang belangrijker dan ooit. Wanneer een apparaat van een gebruiker sneller toegang heeft via internet dan via het bedrijfsnetwerk, dan zullen gebruikers hoogstwaarschijnlijk het superieure mobiele internet blijven gebruiken. In plaats van het internet benaderen via het bedrijfsnetwerk. Mensen nemen nu eenmaal de weg van de minste weerstand en ze willen hun werk zo gemakkelijk mogelijk gedaan krijgen.

Maar beveiliging zal waarschijnlijk niet de hoogste prioriteit hebben voor gebruikers wanneer ze toegang willen tot bedrijfsapps en niet op het hoofdkantoor zijn. Het beschermen van een on-premises netwerkinfrastructuur zal steeds minder relevant worden en organisaties zullen zich moeten aanpassen om de edge opnieuw te beveiligen: in dit geval de individuele gebruiker op zijn mobiele apparaat. Werkgevers moeten kunnen reageren op de effecten van evoluerend gebruikersgedrag door 5G. Het probleem met deze verwachte nieuwe manier van werken is dat gebruikers rechtstreeks toegang hebben tot hun cloud-gehoste zakelijke applicaties omdat ze hun werk op de meest effectieve manier willen doen. Maar dit betekent wellicht ook dat ze de IT-beveiligingscontroles omzeilen, wat weer beveiligingsrisico's met zich meebrengt.

Organisaties staan daarom voor een omslagpunt als het gaat om het beveiligen van het bedrijfsnetwerk. Het personeel is niet langer gebonden aan een bureau en directe toegang tot internet vereist een transformatie van de infrastructuur. Traditionele hub-and-spoke-netwerken, gecombineerd met VPN-gateways, zijn niet ontworpen voor mobility en de cloud. Gebruikers moeten veilig zijn in deze nieuwe, flexibele wereld, maar het is onmogelijk om de perimeterbeveiliging op elk apparaat te repliceren. Eén oplossing is om beveiliging toe te passen op weg naar het internet, zittend tussen de gebruiker en applicaties in de cloud, zonder verkeer terug te leiden via een hub met een beveiligde perimeter op het bedrijfsnetwerk. Vanuit de organisatie gezien, is met een dergelijke opstelling inzicht in het gehele bedrijfsnetwerk mogelijk, inclusief verkeer van alle verbonden mobiele apparaten. Dit is van cruciaal belang bij het beschermen van alle bedrijfsmiddelen tegen steeds geavanceerdere hackers.

Voor moderne organisaties is het onmogelijk om de consumerization van IT te vermijden. Met de komst van 5G en de bijbehorende, snelle applicatietoegang beginnen velen zich nu bewust te worden van deze nieuwe, technische realiteit en de bijbehorende security-gevolgen. Uiteindelijk moeten werknemers de bruikbaarheid krijgen die ze eisen. Organisaties hebben de taak ervoor te zorgen dat gebruikers en het bedrijf worden beschermd, maar ook de voordelen kunnen plukken zonder in te leveren op beveiliging.

In de (nabije) universele 5G-toekomst moeten bedrijven werknemers managen die steeds vaker surfen met snelheden boven 1 Gbps. Dit brengt bedrijven nog een stap verder in de realiteit dat het internet het nieuwe bedrijfsnetwerk wordt en ze minder afhankelijk worden van hun LAN. Dat betekent dat hun beveiligingsstrategieën toekomstbestendig moeten zijn.

Door: Sean Sullivan, head of EMEA channel, Zscaler

Terug naar nieuws overzicht