Politie keek onterecht mee met camera's rond Amsterdamse milieuzone

16-10-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Politie keek onterecht mee met camera's rond Amsterdamse milieuzone

De politie had jarenlang onterecht toegang tot beelden van camera's die de gemeente Amsterdam inzet voor het handhaven van de milieuzone. De gemeentelijke privacycommissie onderzoekt of het melding gaat doen van een datalek bij de privacytoezichthouder.

Dit blijkt uit adviezen van de gemeentelijke privacycommissie en het externe adviesbureau PBLQ aan het stadsbestuur, meldt Trouw. Een woordvoerder van de gemeente meldt dat de datadeling is stopgezet tot duidelijk is of de datadeling een datalek is.

ANPR-camera's

De beelden zijn afkomstig van ANPR-camera's, waarvan 53 in de gemeente Amsterdam hangen. Deze camera's lezen kentekens voor voertuigen die de milieuzone betreden om bestuurders die de milieuzone met een te vervuilend voertuig betreden te beboeten.

De politie vergelijkt de gescande kentekens sinds 2013 met haar eigen database, bijvoorbeeld op gestolen voertuigen of bewegingen van voortvluchtige criminelen. De toegang tot de milieuzones zou voor het eerst verstrekt zijn bij de troonsbestijging van Willem-Alexander en de beveiliging die hiermee gepaard ging.

Voorwaarden

De onafhankelijke privacycommissie van de gemeente Amsterdam stelt dat de politie de beelden van ANPR-camera's alleen mag gebruiken indien aan een reeks voorwaarden wordt voldaan. Zo moet onder meer worden beargumenteerd waarom toegang moet worden verkregen tot bepaalde camera's en de privacygevolgen voor stadsbewoners en bezoekers in kaart worden gebracht. Dat zou in deze situatie niet het geval zijn. Ook wijst de commissie op het standpunt van het stadsbestuur dat ‘Amsterdamse burgers zich onbespied in de openbare ruimte moeten kunnen bewegen’.

Adviesbureau PBLQ stelt dat een wettelijke basis om beelden van de camera's rond milieuzones met de politie te delen. Ook uit het adviesbureau zijn zorgen over de beveiliging van de gegevens, die privacygevoelig zijn. Over deze beveiliging zouden geen formele afspraken zijn gemaakt tussen de gemeente Amsterdam en de politie. PBLQ adviseert de gemeente het datalek te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De gemeente Amsterdam meldt hierover in overleg te zijn met de toezichthouder.

Terug naar nieuws overzicht