Italië wil techgiganten belasting

15-10-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Italië wil techgiganten belasting

De Italiaanse overheid wil grote internetbedrijven gaan belasting. Met deze techbelasting wil het land voldoende inkomsten genereren om de geplande verhoging van de omzetbelasting te schrappen.

Dit meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen. De belasting is naar verluid gericht op techgiganten die wereldwijd actief zijn, zoals Facebook en Google. De belasting is van toepassing op organisaties met een jaarlijkse omzet van minimaal 750 miljoen euro en moet zo'n 600 miljoen euro per jaar opleveren. De nieuwe belasting moet vanaf januari 2020 gaan gelden.

Italië volgt andere landen

Italië is niet het eerste land dat een belasting voor techgiganten aankondigt. Eerder kondigden ook Frankrijk, Oosterijk en Tsjechië een dergelijke belasting aan. In Europees verband wordt ook al langer gesproken over een Europese belasting voor techgiganten, maar hiervoor hebben EU-lidstaten tot nu toe geen overeenstemming weten te bereiken.

Tot nu toe betalen techbedrijven daarom in de EU alleen belasting in het land waar hun hoofdkantoor gevestigd is. Veel techbedrijven vestigen hun hoofdkantoor daarom in een EU-lidstaat met een gunstig belastingklimaat.

Terug naar nieuws overzicht