Redactie - 14 oktober 2019

Nutanix staat samen met partners steeds sterker in de markt

Nutanix staat samen met partners steeds sterker in de markt image

Nutanix en HCI (hyper converged infrastructuur) horen als geen ander bij elkaar. Hoewel meerdere bedrijven HCI-oplossingen op de markt brengen, wordt Nutanix gezien als de grondlegger van deze technologie. Het is een eclatant voorbeeld van een Amerikaans succesverhaal. Immigranten uit India komen naar de Verenigde Staten en bouwen daar in een korte tijd een miljarden bedrijf op. Nutanix vierde dit jaar zijn 10e verjaardag.

In Nederland is Nutanix ook geen onbekende meer. Voor de channel partners is Sunil Dutt samen met Rob de Bruin het Nederlandse gezicht van Nutanix. Vanuit Hoofddorp, waar het nieuwe Europese hoofdkantoor staat, spreekt hij met Dutch-IT channel over de laatste ontwikkelingen rond het bedrijf. De recente aankondiging dat Nutanix en HPE inzetten op een hechte samenwerking heeft veel aandacht gekregen. Voor HPE, dat met SimpliVity ook een HCI-oplossing biedt, is het zeker een bijzondere stap. Toch blijft Sunil er nuchter onder. Zowel HPE als Nutanix volgen de wensen van hun klanten, ze willen beiden het beste voor onze klanten. Bovendien speelt er ook nog iets anders. Nutanix is een traject ingeslagen waarbij men transformeert richting een strikt softwarebedrijf. Het ontwikkelen, produceren en verkopen van hardware wordt een steeds minder relevante activiteit. Sunil: “HPE heeft een goede naam bij de klanten en de hardware wordt ook door onze klanten volop gebruikt. Wanneer klanten van HPE aangeven dat ze toch liever met het Nutanix besturingssysteem in zee gaan, dan is dat nu mogelijk.” Sunil is daarover helder, hij vergelijkt het met een iPhone. Je kiest voor een device van Apple omdat die je aanspreekt, maar voor navigatie gebruik je toch liever Google maps in plaats van iOS Maps. Je kiest voor het bereiken van je doel het beste uit twee werelden. Dat kan probleemloos.

De HPE-appliances worden nu al door Nutanix onder de naam DX-serie aangeboden. Dit gamma staat naast het eigen NX-platform. Dan is het logisch dat beide bedrijven verder gaan samenwerken en zo goede oplossingen in de markt zetten. De voorkeur voor het Nutanix-besturingssysteem komt vooral voort uit het feit dat de oplossing verder gaat dan louter een hyper converged framework, steeds meer nieuwe functies worden aan het platform toegevoegd. IoT is een recent toegevoegd aandachtsgebied, net als de ondersteuning voor de multi cloud omgeving. Door Nutanix in de cloud af te nemen via een serviceprovider, ontstaat een geheel nieuwe ervaring. Bedrijven nemen het nu als een schaalbare dienst af. Hier komt de samenwerking met HPE weer om de hoek. HPE Green Lake is een schaalbare hardware omgeving die serviceproviders de ruimte geeft om capaciteit op maat aan te bieden. Serviceproviders zorgen voor een virtuele schaalbare omgeving die naadloos de wensen van de afnemer volgt. Capaciteit is altijd op maat en het verandert de kostenstructuur naar OPEX, in plaats van een combinatie van CAPEX en OPEX. Op de Nutanix-omgeving worden vervolgens de gewenste bedrijfstoepassingen geïnstalleerd zoals SAP, Hadoop, Microsoft Enterprise-oplossingen, MongoDB en Oracle. In feite alle applicaties. Het gecombineerde aanbod komt vanaf september ook op de Nederlandse markt.

Secundaire storage uit de cloud

Naast de primaire storage is er ook steeds meer behoefte aan secundaire storage voor back-up toepassingen. Ook daar wordt nu door Nutanix in combinatie met partners een oplossing aangeboden. Mine is daarbij het concept en nu al zijn er meerdere leveranciers die daarop inspelen. In het aanbod zitten nu Veeam, Hycu, Veritas, Commvault en Unitrends. Welke leverancier gekozen wordt, is een afweging tussen de betrokken channel partner en de klant. Vooralsnog heeft Veeam een sterke positie in de mid size markt en Commvault in de enterprise markt. Sunil: “Wij staan een beetje buiten deze discussie. Nutanix biedt de connectiviteit, de klant kiest de partners waarvan hij de dienst wil afnemen.” Ook bij secundaire storage is er een duidelijke trend richting een software-oplossing zichtbaar, waardoor de secundaire storage in elk datacentrum (publiek of privaat) opgezet kan worden. Deze flexibiliteit maakt geografische redundantie, een relevant gegeven bij back-up, stukken eenvoudiger. Door de integratie van de secundaire storage in Mine binnen het Nutanix-platform, is ook het management verder gestructureerd en wordt ook de secundaire storage vanuit Prism via een paar simpele muisklikken beheerd.

Nutanix Files

Een nieuwe functie die Sunil graag wil noemen is Nutanix Files. Nutanix Files is een eenvoudig te gebruiken schaalbare data-opslag voor file data. Het is de eerste software defined file-serving oplossing, die kan worden toegepast binnen een HCI-omgeving. Veel bedrijven hebben behoefte aan opslag van veel ongestructureerde data, waarvan de groei en de dynamiek onvoorspelbaar is. Door gebruik te maken van Nutanix Files kunnen de bestanden veilig, snel, hoog beschikbaar en kosteneffectief worden opgeslagen. Verder kan er door gebruik te maken van de analytics module zeer diepgaand inzicht gekregen worden in het gebruik, groei en de dynamiek van deze data. Er zal een mix van on-prem en off-prem mogelijk worden, waarbij de data volledig in eigen beheer blijft, maar de kosten schaalvoordelen van de cloudproviders kunnen worden. Aan alle Nutanix-klanten wordt 1 TB gratis ter beschikking gesteld, zodat deze het concept zonder risico kunnen testen. Het grote voordeel voor de klant; totale consolidatie van zowel gestructureerde als ongestructureerde data, wat leidt tot verlaging van de kosten, eenvoud van beheer en verhoging van beschikbaarheid.

Auteur: Hans Steeman