Canalys: PC-markt met bijna vijf procent gegroeid
12-10-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Canalys: PC-markt met bijna vijf procent gegroeid

De wereldwijde pc-markt inclusief desktops, notebooks en werkstations is in het derde kwartaal van 2019 met 4,7% gegroeid tot 70,9 miljoen stuks. Dit is de grootste groei voor het segment sinds het eerste kwartaal van 2012, toen de zendingen met 5,4% toenamen. Lenovo en HP zijn marktleiders en laten met name in Japan en de Verenigde Staten sterke prestaties zien.

Dit blijkt uit cijfers van Canalys. Lenovo verscheepte in totaal 17,3 miljoen eenheden, terwijl HP 16,7 miljoen eenheden verzond. Dell heeft de derde positie op de markt in handen en ziet het aantal verscheepte units met 5,2% stijgen tot 12,1 miljoen pc's. Apple en Acer ronden de top vijf af en nemen respectievelijk de vierde en vijfde plaats in. Ook deze partijen zien het aantal verscheepte units groeien met respectievelijk 1,5% en 0,8%. Wel waarschuwt Canalys dat de groei slechts kort zal aanhouden en de effecten hiervan al in het eerste kwartaal van 2020 kunnen afnemen.

Meerdere factoren dragen bij aan de vraag in de verkoop van pc's, waaronder upgrades naar Windows 10 en seizoensgebonden voorraden voor de feestdagen. De markt is daarnaast gestimuleerd door de macro-economische omstandigheden.

canalys-pc-markt-q3-2019.png

Toekomst disrupties

In verschillende regio's zien pc-verkopers en -kanalen zich genoodzaakt om voorzorgsmaatregelen te nemen om zich in te dekken tegen toekomstige disrupties. Zo wordt in de Verenigde Staten (VS) in december voor 37 miljard dollar aan heffingen opgelegd aan Chinese notebooks en tablets. Als gevolg hiervan voeren grote pc-leveranciers productieorders op en leggen channelpartners voorraden aan. Het effect van deze ontwikkeling is echter kortdurend; Canalys verwacht dat dit ook in het vierde kwartaal nog een positieve uitwerking zal hebben, maar het effect daarna afneemt.

"De hoge pc-markt is vernieuwend. Er zijn echter grenzen aan de snelheid waarmee grote leveranciers de productie kunnen opvoeren", zegt Rushabh Doshi, Research Director van Canalys' Mobility services. "Intel blijft een belangrijk knelpunt, met druk op de 14nm CPU-levering die waarschijnlijk niet zal verbeteren tot Q1 2020. Het Intel CPU-tekort zorgde er echter voor dat grote pc-leveranciers een voordeel hadden ten opzichte van kleinere concurrenten, waardoor HP en Lenovo tot nu toe hun beste Q3-prestaties behaalden. Indien Intel niet in staat is aan de piek in bestellingen te voldoen, hebben grote leveranciers de kans de markt verder te consolideren en het marktaandeel van kleinere spelers verder teug te dringen."

De vijf grootste leveranciers hebben een marktaandeel van 79,6% in handen. HP en Lenovo zijn met 48% goed voor het leeuwendeel hiervan.

Japan blijft groeien

Japan blijft een opvallende groeimarkt met bedrijven die upgraden nu de verlengde technische ondersteuning van Windows 7 afloopt en in voorbereiden op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Daarnaast wordt in Japan in oktober een belastingverhoging doorgevoerd, wat de vernieuwingscyclus in het land heeft versneld. De drie grootste leveranciers hebben hun marktaandeel vergroot; Lenovo, HP en Dell laten een groei zien van respectievelijk 61%, 83% en 104% op jaarbasis. Het totale aantal zendingen van desktops, werkstations en notebooks in het derde kwartaal van 2019 komt uit op 4,5 miljoen, ten opzichte van 2,7 miljoen een jaar geleden. Dit komt neer op een groei van 63%.

De Amerikaanse markt profiteert in het derde kwartaal van het back-to-school seizoen en het vooraf bestellen van producten door de channel met het oog op prijsveranderingen in deze periode. Het aantal verscheepte units is met 3% gestegen ten opzichte van een jaar eerder, waarbij Apple en HP bovengemiddelde groei neerzetten. HP verscheepte meer dan een miljoen Chromebooks.

Onzekerheid in Europa

In Europa heeft de onzekerheid over Brexit en de impact hiervan de vraag naar pc's beperkt; bedrijven maken zich zorgen over investeringen op de lange termijn. Het aantal verscheepte units is in de EMEA-regio met ongeveer 2% gegroeid, wat minder is dan het wereldwijde gemiddelde. Apple is de enige leverancier in de top vijf die het aantal zendingen in de regio niet ziet stijgen.

canalys-pc-markt-q3-2019-2.png

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Hardware