SAP CEO Bill McDermott geeft stokje over aan Jennifer Morgan en Christian Klein

11-10-2019 | door: Witold Kepinski

SAP CEO Bill McDermott geeft stokje over aan Jennifer Morgan en Christian Klein

SAP ceo Bill McDermott stop ermee en heeft het stokje overgegeven aan Jennifer Morgan en Christian Klein die samen co-ceo's worden zo meldt het cloud en software services bedrijf. McDermott blijft tot het einde van het jaar aan in een adviserende rol om een vlotte overgang te garanderen. De twee nieuwe managers moeten zorgen voor meer groei, in het bijzonder rond cloud en services.

De nieuwe directie moet SAP verder duwen naar een winstgroei waarbij klanten meer technologie en diensten van overgenomen bedrijven en SAP's cloud aanbod moeten gaan benutten. De directie zal rekening moeten houden met de activistische belegger Elliott Management van miljardair Paul Singer, dat een belang van 1 procent heeft opgebouwd in SAP. Het software en cloud bedrijf, dat een marketcap heeft van meer dan 140 miljard euro, zegt zelf zijn winstgevendheid met 5 procent groei te verbeteren tot 2023, waarbij de cloudactiviteiten voor de nodige marges moeten zorgen. Hierbij moet SAP een slag maken, want concurrenten zoals Oracle en zeker Salesforce hebben de slag naar de cloud veel eerder gemaakt. Daarom was ook kritiek en onrust te bespeuren onder SAP personeel en vertrekkende topmanagers over de strategie van het bedrijf.

Er is vanuit de hoogste niveau in ieder geval lof voor McDermott voor wat hij heeft bereikt. "SAP zou niet zijn wat het vandaag is zonder Bill McDermott", zegt Hasso Plattner, voorzitter van de Raad van Toezicht van SAP SE in een verklaring. “Bill heeft van onschatbare waarde bijgedragen aan dit bedrijf en hij was een belangrijke motor voor de transitie van SAP naar de cloud, die onze groei voor de komende jaren zal voeden. We danken hem voor alles wat hij voor SAP heeft gedaan. We feliciteren Jennifer en Christian ook met deze mogelijkheid om voort te bouwen op de sterke basis die we hebben voor de toekomst van SAP. Bill en ik hebben ruim een jaar geleden besloten om de rollen van Jennifer en Christian uit te breiden als onderdeel van een langetermijnproces om ze te ontwikkelen als onze volgende generatie leiders. We hebben vertrouwen in hun visie en mogelijkheden terwijl we SAP naar de volgende fase van groei en innovatie brengen. ”

De SAP ceo bedankt iedereen op LinkedIn in een blog en in een statement: "Elke CEO droomt ervan een bedrijf te kunnen overzetten naar de volgende generatie vanuit een positie van aanzienlijke kracht", aldus McDermott. “Als je kijkt naar waar we waren en waar we zijn, zou ik gewoon niet trotser kunnen zijn op wat dit bedrijf de afgelopen tien jaar heeft bereikt. Ik ben dankbaar voor de mogelijkheid om een van 's werelds beste bedrijven te leiden. Dit is het moment voor iedereen om aan een opwindend nieuw hoofdstuk te beginnen en ik ben ervan overtuigd dat Jennifer en Christian uitstekend werk zullen verrichten. Ik kijk ernaar uit om hen te ondersteunen wanneer ze 2019 afronden en de basis leggen voor 2020 en daarna. Aan elke klant, partner, aandeelhouder en collega die hun vertrouwen in SAP hebben geïnvesteerd, kan ik alleen maar mijn oprechte dankbaarheid en blijvend respect overbrengen.”

Cloud

McDermott kwam in 2002 bij SAP. Als hoofd van Noord-Amerika was SAP in staat om zijn marktaandeel in de regio aanzienlijk te vergroten, waardoor het bedrijf op weg was om een wereldwijde krachtpatser te worden. Uiteindelijk leidde hij klantactiviteiten wereldwijd en trad hij in 2008 toe tot de Raad van Bestuur. McDermott heeft het afgelopen decennium gediend als CEO en heeft een periode van dramatische groei voor SAP overzien, waaronder het uitbreiden van zijn portfolio en het initiëren van een belangrijke verschuiving naar cloud computing. Onder leiding van McDermott zijn de belangrijkste maatstaven, waaronder marktwaarde, omzet, winst, werknemersbetrokkenheid en duurzaamheid van het milieu, sinds 2010 aanzienlijk verbeterd.

Met de formele goedkeuring van de Raad van Commissarissen activeert de onderneming haar opvolgingsplan voor leiderschap, ontworpen om de continuïteit te behouden en haar leiders van de volgende generatie te ondersteunen voorafgaand aan de formele aftrap tot kalenderjaar 2020.

"Zoals ze al hebben aangetoond, vullen Jennifer en Christian elkaar perfect aan en zullen ze sterke co-CEO's zijn, een leiderschapsmodel dat bij SAP beproefd is met meerdere eerdere voorbeelden van succes." Voegde Plattner eraan toe.

Software

Morgan en Klein hebben tientallen jaren ervaring in de software-industrie voor bedrijfstoepassingen. Beide zijn lid van de raad van bestuur. Morgan, die in 2004 bij SAP kwam werken, was recentelijk president van de Cloud Business Group en hield toezicht op Qualtrics, SAP SuccessFactors, SAP Ariba, SAP Fieldglass, SAP Customer Experience en SAP Concur. Ze werd in 2017 benoemd tot lid van de raad van bestuur.

Klein, die twee decennia geleden zijn carrière bij SAP begon als student, was recentelijk de belangrijkste bedrijfsfunctionaris van het bedrijf en hield ook toezicht op de productontwikkeling voor de vlaggenschip ERP-oplossing SAP S / 4HANA. Voordien werkte hij als SAP SuccessFactors chief financial officer en als SAP chief controlling officer. Klein is in 2018 benoemd tot lid van de raad van bestuur.

In een afzonderlijk persbericht rapporteerde SAP ook eerder haar bedrijfsresultaten in het derde kwartaal, met een sterke tweecijferige omzet- en winstgroei en een aanzienlijke marge-uitbreiding.

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Cloud