Gartner: Meer PC devices verscheept in derde kwartaal 2019
11-10-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Meer PC devices verscheept in derde kwartaal 2019

Het aantal verscheepte pc's wereldwijd laat in het derde kwartaal van 2019 een lichte stijging zien met een groei van 1,1%. In het derde kwartaal van 2019 werden in totaal 68 miljoen eenheden verzonden, tegenover 67 miljoen eenheden in het derde kwartaal van 2018. De vraag in de EMEA-regio is met 3% gestegen.

Dit blijkt uit voorlopige cijfers van onderzoeksbureau Gartner over het derde kwartaal van 2019. "De vernieuwingscyclus voor Windows 10 blijft de primaire driver voor groei in alle regio's, hoewel de omvang van het effect varieert op basis van lokale marktomstandigheden en het stadium van de vernieuwingscyclus", zegt Mikako Kitagawa, senior principal research analist bij Gartner. "In Japan groeiden de pc-verzendingen bijvoorbeeld met 55% in het derde kwartaal van 2019, gedreven door Windows 10-upgrades en een aanstormende belastingwijziging. Deze sterk groei heeft de totale wereldwijde pc-markt helpen groeien."

Tekort aan Intel CPU's heeft weinig impact

"Noch het Intel CPU-tekort of de handelsoorlog tussen de VS en China had een grote invloed op de pc-zendingen in het derde kwartaal van 2019. Het tekort aan Intel CPU's is verder afgenomen. De Amerikaanse importheffingen op in China gebouwde mobiele pc's hadden een minimale impact op de pc-zendingen, aangezien de datum waarop deze heffing mogelijk wordt verhoogd is uitgesteld tot december 2019."

Het Intel CPU-tekort zorgt voor kansen voor fabrikanten AMD en Qualcomm om hun processoren te herpositioneren in de pc-markt, waar Intel dominant is. Samen met Microsoft heeft Qualcomm de 'always connected pc' met LTE-mogelijkheden op de markt gezet. Hoewel dit segment niet van de grond is gekomen, hebben de meeste grote pc-leveranciers mobiele pc's met ingebouwde cellulaire antennes uitgebracht. Microsoft lanceert naar verwachting binnenkort een LTE-compatibele mobiele pc.

Hogere winstmarges

De best presterende pc-leveranciers zagen hun winstmarges op hun pc-activiteiten in de afgelopen kwartalen verbeteren dankzij de dalende prijzen van componenten, waaronder DRAM's en SSD's. De hogere marges versterken de positie van de drie grootste leveranciers: Lenovo, HP Inc. en Dell. De drie grootste leveranciers, evenals de Acer Group, zagen in het derde kwartaal van 2019 ook een jaar-op-jaar groei van het aantal zendingen.

Lenovo behoudt zijn toppositie op de markt in Q3 met een marktaandeel van 24,7% en een groei van 5,8%. Het bedrijf kent een sterke groei in Japan, Latijns-Amerika en EMEA. In Japan neemt Lenovo 45% van de zendingen voor zijn rekening, waarbij Lenovo drie merken - Lenovo, Fujitsu en NEC - in stand houdt.

Groei voor HP

HP kent zijn tweede kwartaal op rij waarin het aantal verscheepte pc's stijgt. Desktopzendingen zijn vooral sterk voor HP in Azië/Pacific en Japan, gedreven door de vraag naar Windows 10-vernieuwingen onder bedrijven.

Dell ziet het aantal verscheepte pc's in het derde kwartaal van 2019 met 5,5% stijgen; wereldwijd groeit het aantal verscheepte desktops met dubbele cijfers. Gartner noemt Japan in Q3 een 'bijzonder sterk land' voor Dell met driecijferige groei in het aantal verscheepte desktops.

Microsoft is op dit moment de zevende grootste leverancier op de wereldwijde pc-markt, terwijl het bedrijf op de Amerikaanse markt de vijfde positie in handen heet.

In de cijfers van Gartner zijn geen Chromebooks meegenomen, aangezien het onderzoeksbureau Chromebooks niet definieert als een pc. De groei van Chromebook is sneller gegaan dan de groei van pc's sinds Gartner de markt in 2012 begon te volgen. Het onderzoeksbureau wijst echter op eerste tekenen van verzadiging van de Noord-Amerikaanse Chromebook-markt. Terwijl de wereldwijde Chromebookmarkt in het derde kwartaal van 2019 groeide, blijkt uit vooronderzoek dat de Noord-Amerikaanse Chromebook-markt voor het eerst sinds de lancering in 2011 een bescheiden daling laat zien.

EMEA-markt met 3% gegroeid

De EMEA pc-markt is in het derde kwartaal van 2019 met 3% gegroeid met in totaal 19,4 miljoen verscheepte pc's. De vraag naar business pc's is sterk in het grootste deel van West-Europa. Het Verenigd Koninkrijk is een uitzondering; als gevolg van de onzekerheid rond de Brexit is de vraag naar pc's hier laag. Desktop pc's zijn nog steeds een populaire vormfactor bij veel Europese bedrijven. Het aantal verscheepte mobiele pc's is gegroeid na twee kwartalen van krimp.

In de VS zijn in het derde kwartaal van 2019 in totaal 14,8 miljoen pc's verscheept, wat 0,3% minder is dan in het derde kwartaal van 2018. Hoewel het aantal verscheepte desktop pc's is gegroeid, is voor het derde achtereenvolgende kwartaal een daling van het aantal mobiele pc's zichtbaar. De groei van het aantal verzendingen van desktop pc's blijft echter aanhouden, terwijl het aantal verzendingen van mobiele pc's in het derde kwartaal op rij is gedaald. Een opeenvolgende daling van de desktopverzendingen wijst op een tragere vraag naar pc's in de publieke sector, vooral bij de federale overheid. Dit kan volgens Gartner een teken zijn van vertraging in de Windows 10-vernieuwingscyclus.

Ondanks dat HP het aantal verscheepte units met 1,9% zag teruglopen, blijft het bedrijf met 26,9% marktleider in de VS. Dell staat op de tweede plaats en heeft 26,7% van de markt in handen.

Azië

Het aantal verscheepte pc's is in Azië (exclusief Japan) met 5,3% gedaald ten opzichte van een jaar geleden. De zwakke vraag naar pc's in China is de belangrijkste oorzaak van deze daling. Zowel investeringen vanuit de overheid als consumenten zijn beperkt door economische onzekerheden. Daarnaast hanteren lokale Chinese overheden het onofficiële beleid dat pc's die aan lokale overheden worden verkocht voorzien moeten zijn van een in China ontwikkeld besturingssysteem en componenten. Door dit beleid hebben staatsbedrijven de aankoop van pc's uitgesteld.

Terug naar nieuws overzicht