Innovatiedistrict Cumulus Park in Amsterdam Zuidoost van start

10-10-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Innovatiedistrict Cumulus Park in Amsterdam Zuidoost van start

De gemeente Amsterdam, ING, het ROC van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam geven het officiële startsein voor Cumulus Park, een nieuw innovatiedistrict in Amsterdam Zuidoost. Cumulus Park wil in de komende jaren uitgroeien tot een plek waar ondernemers, grote en kleine bedrijven, onderzoekers en studenten samenwerken aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen die nu en in de toekomst spelen, zoals urbanisatie en digital identity.

De opening van het innovatiedistrict en de onthulling van de naam Cumulus Park werden verricht door de initiatiefnemers en gebiedspartners: burgemeester Femke Halsema, Ralph Hamers (CEO ING Group), Geleyn Meijer (Rector HvA) en Edo de Jaeger (voorzitter College van Bestuur ROCvA). Het startsein werd gegeven vanuit een nieuw kantoor pand waar zowel ING in huist als Cumulus Park Studio waar innovatie-initiatieven gerealiseerd worden.

Innovatie door samenwerking

De ambitie is dat Cumulus Park zich ontwikkelt tot het collaborative innovation district in Zuidoost waar creatieve geesten en aanpakkers vanuit verschillende disciplines, sectoren en achtergronden elkaar ontmoeten en versterken. Door het bundelen van krachten en verschillende expertises ontstaan er nieuwe projecten, samenwerkingen en business modellen die vanuit één enkele organisatie niet gerealiseerd hadden kunnen worden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het ontwikkelen van oplossingen op het gebied van digitale identiteit en urbanisatie, maar ook om onderzoek te doen en te leren over nieuwe technologieën.

Cumulus Park is geïnitieerd door ING. Het district staat open voor organisaties en bedrijven die door middel van samenwerking willen bouwen aan oplossingen rond bijvoorbeeld nieuwe technologie en grootstedelijke vraagstukken. Er wordt op dit moment door meerdere partijen gewerkt aan pilotprojecten en de komende jaren zal dit verder uitbreiden. Ralph Hamers, CEO ING Groep: "Samen innoveren vormt de kracht van Cumulus Park. Studenten, ondernemers en beleidsmakers werken samen binnen het innovatiedistrict en inspireren elkaar om zo sneller tot nieuwe oplossingen voor de uitdagingen van de toekomst te komen."

Ambitie

In de afgelopen maanden werd binnen het innovatiedistrict gewerkt aan pilotprojecten en kennissessies. Hierbij draait het om vraagstukken zoals: hoe zorgen we ervoor dat mensen leefbaar, veilig en gelukkig in de stad van de toekomst kunnen wonen? En: Hoe kunnen mensen zich identificeren en kan hun identiteit beschermd worden in de digitale wereld? Vanaf 2020 starten nieuwe co-creatie trajecten en vinden er wekelijks inspiratie- en kennisevents plaats. Ook word een multidisciplinaire minor opgezet met universiteiten en gaan tien PhD’s in het district aan het werk. Ook starten scouting & scaling pilots en wordt vervolg gegeven aan programma’s op het gebied van innovatie en data.

Terug naar nieuws overzicht