Redactie - 02 oktober 2019

Onderzoek belicht digitaal werken in Nederland

De overheid loopt voorop als het gaat om het aanbieden van digitale werkplekken. Ook zijn kantoren van overheidsinstellingen doorgaans uitgerust met de beste connectiviteit. Dit blijkt uit het onderzoek Digitale Mobiliteit dat werd uitgevoerd door Smart Profile, in samenwerking met Dutch IT-channel, Dutch Connect en het platform Uitdefileaanhetwerk. Michiel Alkemade, eigenaar van Smart Profile, overhandigde de resultaten uit het onderzoek tijdens het Digital Workplace event in Haarlem aan VVD Tweede Kamerlid Jan Middendorp. In deze video update over digitaal werken spreken Alkemade en Middendorp over de bevindingen van het onderzoek. Ook Christiaan de Vin van LogIn Consultants en moderator Danny Frietman komen aan het woord.

Een substantieel deel van werkend Nederland kan in principe altijd en overal werken en communiceren. Het onderzoek Digitale Mobiliteit geeft antwoord op de vraag in hoeverre werken op afstand werkelijk wordt ondersteund door beleid en management cultuur en in hoeverre connectiviteit, hardware en software hieraan bijdragen. Het onderzoek combineert antwoorden uit een online enquête onder 345 respondenten, aangevuld met inzichten uit Smart Profile’s market intelligence.

63% heeft beleid voor werken op afstand

Van de ondervraagde organisaties gaf 63% aan dat er beleid is ten aanzien van ‘werken op afstand’. Bij maar liefst 95% is het toegestaan om op afstand te werken en bij 91% van de organisaties wordt dit ook daadwerkelijk gedaan. Deze resultaten, vergelijkbaar met 2018, tonen aan dat beleid omtrent thuiswerken nog achterloopt met de praktijk.

Overheid loopt voorop met ICT-infrastructuur

Uit de data van Smart Profile blijkt dat de overheid koploper is ten aanzien van connectiviteit. Hier wordt relatief vaker gebruikgemaakt van tools die dit ondersteunen zoals VoIP-oplossingen, Mobile Device Management (MDM) en virtuele desktops (VDI). Opvallend is dat de ICT-sector zelf op sommige punten nog een flinke inhaalslag te maken heeft. In die markt maakt slechts 19% van de organisaties gebruik van een VDI-oplossing. Binnen de ICT-sector zijn er echter ook goede voorbeelden, zo lopen bedrijven als Microsoft, KPN en VodafoneZiggo juist voorop als het gaat om flexwerken en kijken ze kritisch naar het aantal kantoorlocaties.

Software uit de cloud is bij 68% van de Nederlandse organisaties gemeengoed. Bij onderwijsinstellingen ligt dit percentage met 93% hoger. De ICT-markt volgt met 80%, terwijl de overige sectoren niet hoger scoren dan 69%.

Milieu geen drijfveer voor minder kilometers

Slechts 18% van de respondenten gaf aan dat er een actief stimuleringsbeleid is ten aanzien van het inchecken in een flexkantoor. Het milieu lijkt ook nog geen drijfveer om het aantal woon-werk kilometers te verminderen: bij slechts 3 op de 10 organisaties is sprake van MVO-gedreven beleid om minder autokilometers te maken en dus meer thuis te werken.

Als er wel naar een werkplek gereisd wordt, gebeurt dit in de ICT-branche al het vaakst met een hybride en/of volledig elektrische voertuig. Waar in de ICT-sector bij 57% van de wagenparken een hybride of elektrische auto of busje aanwezig is, is dat in totaliteit 36%. Op het gebied van volledig elektrische voertuigen in het wagenpark wordt de ICT-branche op de voet gevolgd door de overheid met respectievelijk 22 en 21%. Als het gaat om het aanbieden van een fietsplan spant de zorgsector de kroon met 58% van de locaties. De overheid scoort ook sterk met een fietsplan bij 34% en een mobiliteitspas bij 31%.

Het gehele onderzoek is te bekijken via deze link.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024