Equinix en Transfer Solutions verdiepen samenwerking

Martijn Kooiman (Equinix) en René Hol (Transfer Solutions)

01-10-2019 | door: Maarten van Vliet
Deel dit artikel:

Equinix en Transfer Solutions verdiepen samenwerking

Met Private-Oracle-as-a-Service brengen Equinix en Oracle-dienstverlener Transfer Solutions een baanbrekende cloud infrastructuur op de markt. “Het is een unieke samenwerking”, vertelt René Hol van Transfer Solutions. “Samen zijn we in staat om eindgebruikers een end-to-end oplossing aan te bieden – van hardware en connectiviteit tot applicatiebeheer – waarmee zij flexibel, schaalbaar en tegen beheersbare kosten Oracle-capaciteit in een private cloud realiseren.”

De voordelen van een cloud omgeving zijn bij de meeste organisaties wel bekend. Minder hardware- en beheerkosten, eenvoudiger up- en downscalen en sneller aanpassen aan wijzigingen. Deze voordelen zijn er ook als een organisatie zijn database (deels) naar de cloud verplaatst. Eindklanten hebben verschillende mogelijkheden om toepassingen, systemen en eigen infrastructuren in de cloud in te richten. Ze kunnen kiezen uit een private cloud omgeving, een public cloud en een hybride cloud. Maar welke optie is de juiste?

Volgens Equinix, aanbieder van datacenteroplossingen en interconnectie, begint deze keuze met de vraag: waar is de klant feitelijk naar op zoek? “Wij zien de cloud niet per definitie als een oplossing, maar als een middel dat zorgt voor flexibiliteit en schaalbaarheid”, zegt Martijn Kooiman, Sales Director bij Equinix Nederland. “Heb je dit middel eenmaal in handen, dan is van alles mogelijk. Om onze eindklanten optimaal van onze datacenteroplossingen gebruik te laten maken, werkt Equinix samen met diverse partners die voor verschillende technologieën of uitdagingen heel specifieke oplossingen aanbieden.”

Transfer Solutions

Transfer Solutions, een van de grootste Oracle-specialisten in Nederland, is zo’n Equinix-partner. Deze ICT-dienstverlener uit Leerdam bedient klanten vanuit de gehele technologiestack; van hardware tot en met applicaties, inclusief managed services voor het beheer van de Oracle-stack. Transfer Solutions ontwikkelt zelf applicaties – om maatwerk te kunnen leveren – en verzorgt ook opleidingen op het gebied van Oracle.

Transfer Solutions ging in juli 2017 al een samenwerking aan met Equinix, om klanten via Equinix Cloud Exchange Fabric direct toegang te geven tot Oracle Cloud. “Dankzij een directe verbinding zijn onze Oracle Cloud-gebruikers niet meer afhankelijk van het publieke internet, en kunnen ze grote hoeveelheden data veilig en snel uitwisselen tussen private en publieke cloud omgevingen”, legt René Hol uit. Hol is als directeur bij Transfer Solutions verantwoordelijk voor de aansturing van Business Development, en begrijpt als geen ander hoe belangrijk het is om een partner te hebben met verstand van interconnectie, zoals Equinix. “Onze samenwerking laat duidelijk de voordelen van interconnectie voor onze klanten zien. Het zorgt voor directe en secure verbindingen, en het snel kunnen schakelen tussen cloud omgevingen zorgt voor keuzevrijheid en flexibiliteit.”

Oracle FastConnect

Met Equinix Cloud Exchange Fabric heeft Transfer Solutions vervolgens Oracle FastConnect gefaciliteerd. Hol: “In 2018 zijn we met Equinix strategisch gaan samenwerken, om organisaties via het IaaS-platform van Equinix Managed Services hun omgeving naar de cloud te laten brengen.”

Met de Oracle-specialisatie van Transfer Solutions als belangrijk element in de samenwerking met Equinix in het achterhoofd, hebben beide partijen dit jaar een volgende stap gezet op het gebied van Oracle-omgevingen: 'Private-Oracle-as-a-Service by Transfer Solutions'. “De nieuwe service – een private cloudpropositie – is bedoeld voor partijen die (nog) niet kunnen of willen overstappen naar de Oracle Public Cloud”, vertelt René Hol. “Bijvoorbeeld uit budgettaire overwegingen, of omdat zij hun database uit governance-overwegingen liever on-premises willen laten draaien.”

Meer flexibiliteit, minder kosten

Private-Oracle-as-a-Service werkt in de basis als volgt. Enterprise en branche offices worden ontsloten via de Nederlandse datacenters van Equinix. Dit maakt het voor afnemers mogelijk om betrouwbaar en schaalbaar via een publieke cloud een Oracle-infrastructuur te realiseren tegen lage kosten, zonder deze publieke cloud ook echt in te moeten. Het resultaat: meer flexibiliteit en minder kosten voor hardware en beheer. De dienst maakt gebruik van bovengenoemde Equinix Cloud Exchange Fabric om Oracle Public Cloud te ontsluiten voor een private cloud omgeving.

Private-Oracle-as-a-Service stelt IT-afdelingen in staat om kostenefficiënt en betrouwbaar hun Oracle-infrastructuur te realiseren. Het gaat om een volledig beheerde Oracle private cloud waarbij Transfer Solutions een pay-as-you-go model hanteert, en waarbij gebruikers alleen betalen bij gebruik van de omgeving en het management ervan.

Volgens René Hol moet de nieuwe propositie antwoord geven op uitdagingen op het gebied van onder andere flexibiliteit, schaalbaarheid, de verdeling van workloads en de lokale opslag van data in Nederland. “Het is omwille van wet- en regelgeving of vanwege interne eisen dat het steeds belangrijker wordt waar data staat. Dat geldt vooral voor bedrijven en organisaties die heel specifieke, kritische applicaties hebben draaien. De Nederlandse overheid heeft de ICT-infrastructuur van een aantal onderdelen van de Rijksoverheid daarom ondergebracht in datacenters van Equinix in Amsterdam. Dat is een goed voorbeeld.”

Equinix International Business Exchange

De oplossing is specifiek voor de Nederlandse markt ontwikkeld in samenwerking met Equinix, dat eveneens een lange strategische relatie met Oracle heeft. Beide bedrijven intensiveerden hun samenwerking zo’n twee jaar geleden. Equinix breidde destijds haar directe toegang tot Oracle Cloud Infrastructure (OCI) uit voor klanten met zestien extra Equinix International Business Exchange (IBX) datacenters in Europa en Noord-Amerika.

“Dat speelde zeker een grote rol bij ons besluit om de samenwerking met Equinix op het gebied van Oracle te verdiepen”, vertelt Hol. “We zijn vanuit onze expertises in staat de Private-Oracle-as-a-Service goed in te vullen. Equinix beheert de hardware plus de onderliggende connectiviteit naar Oracle Public Cloud. Wij pakken de klantondersteuning op vanaf de hypervisor. Samen bieden wij zo een end-to-end oplossing aan, vanaf hardware en connectiviteit tot en met het applicatiebeheer. Daarbij heeft de eindklant één vast aanspreekpunt.”

Voor Equinix ligt de aantrekkingskracht van Transfer Solutions ook in het feit dat Transfer Solutions zich richt op dezelfde eindgebruikersmarkten. Zo heeft Transfer Solutions een sterke footprint in het MKB en bij de overheid. Hierdoor kunnen Equinix en Transfer Solutions samen maatwerkproposities voor eindgebruikers ontwikkelen en in de markt zetten. “De overheid heeft bijvoorbeeld van oudsher veel Oracle-gebruikers”, weet Martijn Kooiman van Equinix. “Samen met Transfer Solutions kunnen wij hun een heel waardevol Oracle-ecosysteem aanbieden.”

Positieve feedback

Private-Oracle-as-a-Service wordt sinds een aantal maanden aangeboden en tot dusver is de feedback overwegend positief. Kooiman: “Klanten merken de transitie van een eigen hosted omgeving naar een private cloud niet eens. De oplossing is inmiddels goed geland bij enkele bestaande klanten. Zij zien het als een groot voordeel dat zij hardware en software niet meer in eigen beheer hebben. Het is complete ontzorging en geeft besparingen op het gebied van hardware en personeel.”

De Sales Director bij Equinix Nederland benadrukt dat organisaties met deze samenwerking hun business écht toekomstbestendig kunnen maken. “Met de connectiviteit die wij bieden, komen nieuwe mogelijkheden binnen handbereik en kunnen organisaties heel 'agile' innoveren. Met Transfer Solutions bouwen we aan nieuwe services om te kunnen blijven voldoen aan de snel veranderende vraag”, aldus Kooiman. “Interconnectie wordt hierbij steeds belangrijker en waardevoller.”

Volgens Kooiman zien organisaties de cloud soms als 'iets dat nou eenmaal moet'. “Ze zien niet altijd de bovengenoemde voordelen. Met samenwerkingen zoals met Transfer Solutions wil Equinix dat veranderen. Met Private-Oracle-as-a-Service bieden we eindgebruikers concrete oplossingen, waarmee zij heel direct voordelen realiseren. Deze managed service is dan ook niet zozeer ontwikkeld vanuit de technologie. We hebben goed gekeken naar de waarde die deze propositie toevoegt aan de business van onze klanten. Equinix ziet organisaties hun specifieke digitale behoeften steeds duidelijker formuleren. Ze weten alleen nog niet altijd wat ze daarvoor kunnen en moeten inzetten. Samen met Transfer Solutions spelen wij daar direct op in.”

White Paper

Of de term ‘cloud’ zelf nou blijft bestaan of niet, de technologie waar het voor staat, is inmiddels een blijvertje, zoveel is duidelijk. Onderzoek na onderzoek wijst uit dat het bedrijfsleven niet meer om de cloud heen kan. Twijfelt u nog om over te stappen en/of wilt u er meer informatie over?

Lees de whitepaper op: https://www.transfer-solutions.com/hybride-cloud

Auteur: Maarten van Vliet

Terug naar nieuws overzicht
Cloud