Waterbedrijven in Nederland investeren flink meer in IT

02-10-2019 | door: Witold Kepinski

Waterbedrijven in Nederland investeren flink meer in IT

Volgens een nieuwe IDC Energy Insights-studie zullen de totale IT-uitgaven van de West-Europese nutsbedrijven naar verwachting dit jaar 17,8 miljard dollar bedragen. De studie toont aan dat elektriciteitsbedrijven het grootste aandeel blijven nemen met 64,8% (11,6 miljard dollar). De gas- en watersegmenten zijn aanzienlijk kleiner maar nog steeds belangrijk (respectievelijk 16,6% en 15,1%).

IDC Energy Insights voorspelt dat tegen 2023 de IT-uitgaven van de West-Europese nutsbedrijven 20,9 miljard dollar zullen bereiken, met een geschatte samengestelde jaarlijkse groeipercentage (CAGR) voor 2018-2023 van 4 procent. De IT-uitgaven van het elektriciteitsegment zijn in 2019 al het meest substantieel, met een CAGR van 4,3 procent tot 13,7 miljard dollar in 2023. De snelste groei in dit segment wordt voorspeld in het VK, Frankrijk en de Scandinavische landen.

Het segment van waterbedrijven, dat de afgelopen paar jaar merkbaar is aangetrokken om het gassegment bijna in te halen, zal naar verwachting de sterkste groei zien in België, Nederland, Frankrijk en het VK.

"Door te investeren in IT willen nutsbedrijven een reeks uitdagingen aangaan waarmee ze momenteel worden geconfronteerd, met name dalende inkomsten uit hun traditionele bedrijven, en opnieuw relevant zijn en waarde leveren aan klanten, werknemers, aandeelhouders en de hele samenleving. Ondanks IT-uitgaven de groei vertraagde aanzienlijk in het recente verleden, de IT-uitgaven van nutsbedrijven blijven zich herstellen en overtreffen consequent het Europese sectoroverschrijdende gemiddelde", zegt Gaia Gallotti, associate research director, IDC Energy Insights.

Terug naar nieuws overzicht