Wouter Hoeffnagel - 27 september 2019

IBM moet memo’s en communicatie overhandigen in rechtszaak over leeftijdsdiscriminatie

IBM moet documenten overhandigen in een rechtszaak over leeftijdsdiscriminatie. Het gaat onder meer om memo’s en communicatie van het management van IBM, waaronder CEO Ginni Rometty.

Dit heeft een Amerikaanse federale rechter, meldt The Register. De rechtszaak is aangespannen door Jonathan Langley, een voormalig wereldwijde programmadirecteur en sales lead van IBM’s Bluemix cloud die in 2017 werd ontslagen. Langley spande de rechtszaak aan nadat ProPublica en Mother Jones in maart 2018 stelden dat IBM een systematische strategie hanteerde om werknemers ouder dan 40 jaar te vervangen met jonger en goedkoper personeel. ProPublica en Mother Jones stellen dat IBM in de vijf jaar voor het onderzoek zo’n 20.000 Amerikaanse werknemers ouder dan 40 jaar heeft ontslagen.

'Ontslagen vanwege leeftijd'

Langley was ten tijde van zijn ontslag 59 en stelt door IBM specifiek vanwege zijn leeftijd te zijn ontslagen, waarmee het bedrijf de Amerikaanse wet zou hebben overtreden. Ook stelt Langley in de aanklacht dat IBM een bedrijfsbreed plan uitvoert om zijn personeelsbestand te verjongen.

IBM ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan leeftijdsdiscriminatie. “IBM zal voldoen aan ieder definitief besluit van de rechtbank”, zegt Edward Barbini, woordvoerder van IBM, in een reactie tegen The Register. “We zullen aantonen dat deze zaak ongefundeerd is en IBM zijn personeelsbeleid baseert op vaardigheden en vraag vanuit de business, en niet op leeftijd.”

Het bedrijf heeft twintig dagen de tijd om de documenten te overhandigen.