Gartner: 3,2% minder apparaten verscheept in 2019
26-09-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: 3,2% minder apparaten verscheept in 2019

Het aantal verscheepte PC's, tablets en mobiele telefoons neemt in 2019 met 3,2% af. De verkoop van smartphones daalt met met 3,9% het hardst. Wereldwijd zijn op dit moment ruim 5 miljard mobiele telefoons in gebruik.

Dit voorspelt Gartner. De daling is volgens het onderzoeksbureau toe te schrijven aan het feit dat consumenten smartphones steeds langer blijven gebruiken doordat nieuwe technologie slechts een beperkte aantrekkingskracht heeft. Waar gebruikers voorheen na zo'n twee jaar hun smartphone vervingen, is dit door de toegenomen kwaliteit en technologische functies van bijvoorbeeld Android- iOS- en Windows-gebaseerde smartphones niet langer het geval.

Consumenten hebben een drempel bereikt voor nieuwe technologie en toepassingen. "Tenzij de apparaten belangrijke nieuwe mogelijkheden, efficiëntie of ervaringen bieden, willen gebruikers niet noodzakelijkerwijs hun telefoons upgraden", legt Ranjit Atwal, senior research director bij Gartner, uit.

gartner-device-shipments-2018-2021.png

56% van de telefoons ondersteunt in 2023 5G

Het aandeel van 5G-compatibele telefoons stijgt naar verwachting van 10% in 2020 tot 56% in 2023. "De belangrijkste spelers op de mobiele telefoniemarkt zullen op zoek gaan naar 5G-connectiviteitstechnologie om de vervanging van bestaande 4G-telefoons te stimuleren", zegt Atwal. "Minder dan de helft van de communicatiedienstverleners (CSP's) wereldwijd zal de komende vijf jaar echter een commercieel 5G-netwerk hebben gelanceerd."

"Meer dan een dozijn dienstverleners hebben tot nu toe commerciële 5G-diensten gelanceerd in een handvol markten", aldus de research director. "Om ervoor te zorgen dat de verkoop van smartphones weer aantrekt, beginnen mobiele aanbieders de nadruk te leggen op 5G-prestatie-eigenschappen, zoals hogere snelheden, betere beschikbaarheid van het netwerk en verbeterde veiligheid. Zodra leveranciers hun vroege prestatie-eisen voor 5G beter afstemmen op concrete plannen, verwachten we dat 5G-telefoons in 2023 meer dan de helft van de telefoonverkoop voor hun rekening nemen. Als gevolg van de impact van 5G zal de smartphonemarkt in 2020 naar verwachting met 1,8% groeien tot bijna 2 miljoen stuks."

5G zal meer impact hebben dan op uitsluitend telefoons. De recente voorspelling van Gartner IoT toonde aan dat het aantal geïnstalleerde 5G-endpoints tussen 2020 en 2023 14 keer zo groot zal worden, van 3,5 miljoen apparaten naar 48,6 miljoen eenheden. Tegen 2028 zijn naar schatting 324,1 miljoen 5G-endpoints geïnstalleerd, ondanks dat 5G slechts 2,1% van het totale aantal endpoints van het Internet of Things zal uitmaken. "5G-technologie kan in 2020 zelfs worden opgenomen in ultramobiele apparaten in het hoogste segment om ze aantrekkelijker te maken voor klanten", aldus Atwal.

Trends in PC-apparaten in 2019

In het tweede kwartaal van 2019 zijn in totaal 63 miljoen PC's verscheept, een stijging van 1,5%. Onzekere economische omstandigheden zetten de vraag naar PC's echter onder druk. Gartner verwacht dat in 2019 in totaal 255 miljoen PC's worden verscheept, wat 1,5% minder is dan in 2018.

De consumentenmarkt voor PC's krimpt in 2019 met 9,8%, voorspelt Gartner. Het aandeel van de consumentenmarkt in de totale markt neemt hierdoor af tot minder dan 40%. De collectieve stijging van de levensduur van consumenten-PC's leidt ertoe dat 10 miljoen minder apparaten worden vervangen in 2023. Nu de piek in de Windows 10-migratie in zicht komt neemt de vraag naar zakelijke PC's na drie jaar groei in 2020 met 3,9% af, verwacht Gartner.

"Het is duidelijk dat het pc-landschap verandert", zegt Atwal. "De markt voor consumenten-PC's vraagt om hoogwaardige producten die kunnen voldoen aan specifieke consumententaken, zoals gaming. Ook PC-leveranciers hebben te maken met onzekerheid over mogelijke tarieven en Brexit-storingen. Uiteindelijk moeten ze hun bedrijfsmodel veranderen in een bedrijfsmodel dat gebaseerd is op de jaarlijkse inkomsten uit diensten, in plaats van op de pieken en dalen van de kapitaaluitgaven."

Terug naar nieuws overzicht