Wouter Hoeffnagel - 25 september 2019

Rijksoverheid weet niet of gebruik van Kaspersky software is uitgefaseerd

Het is onbekend of de Rijksoverheid het gebruik van Kaspersky Lab software heeft uitgefaseerd. Dit terwijl het kabinet vorig jaar besloot het gebruik aan banden te leggen uit vrees voor Russische spionage.

Dit blijkt uit antwoorden van minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op Kamervragen van D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Uit een Wob-verzoek van Reporter Radio bleek dat er bij het ministerie van Binnenlandse Zaken geen informatie beschikbaar is of het gebruik van Kaspersky software ook daadwerkelijk is uitgefaseerd. In een reactie op vragen die hierop werden gesteld geeft het ministerie echter aan dat deze informatie er wel is, maar niet is gedeeld als antwoord op het Wob-verzoek. D66-Kamerlid Kees Verhoeven wilde opheldering en stelde Kamervragen.

Onduidelijkheid

Uit de reactie van minister Grapperhaus blijkt dat het onbekend is of Kaspersky software nog steeds in gebruik is binnen de Rijksoverheid. "Op dit moment kan niet bevestigd worden dat de Kaspersky-antivirussoftware binnen de IT-systemen van de rijksoverheid volledig is uitgefaseerd. Momenteel heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor een volledig beeld hiervan een uitvraag lopen voor de rijksoverheid waarvan de resultaten eind 2019 verwacht worden. Daarna zal de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties uw Kamer hier over informeren", schrijft de minister.

Kaspersky Lab heeft beschuldigingen over Russische spionage overigens altijd ontkend. Het bedrijf wijst er daarnaast op nooit software aan de Rijksoverheid te hebben geleverd. "Volgens onze eigen bedrijfsinformatie hebben wij nooit antivirussoftware geleverd aan de Rijksoverheid. Als er niets is geleverd, kan er ook geen sprake zijn van uitfasering", zegt het bedrijf tegen NPO Radio 1.