Wouter Hoeffnagel - 25 september 2019

Helft van de IT-professionals kent gebruikers die ten onrechte bij data kunnen

Helft van de IT-professionals kent gebruikers die ten onrechte bij data kunnen image

Weinig bedrijven hebben het beheer van gebruikers op orde. Slechts 15% van alle werknemers heeft op de eerste werkdag alle middelen ter beschikking om aan de slag te kunnen. Daarnaast blijkt dat 52% van de IT-professionals iemand kent die op een of andere manier nog toegang heeft tot applicaties en data van vorige werkgevers.

Dit blijkt uit onderzoek van Ivanti onder ruim 400 IT-professionals. Wanneer het aankomt op het onboarden van nieuwe werknemers geeft 38% van de IT professionals aan dat dit twee tot vier dagen duurt. Voor 27% van de IT’ers duurt het zelfs langer dan een week. Ivanti noemt de resultaten verontrustend, aangezien 92% van de respondenten aangeeft dat er een nauw verband is tussen succesvolle onboarding en de algehele tevredenheid over de organisatie.

Veel handmatige handelingen

Het intrekken van toegangsrechten na een functiewisseling wordt nog steeds grotendeels doorgevoerd via handmatige processen. 54% van de respondenten geeft aan hierbij alles handmatig te doen, terwijl 37% handmatige handelingen combineert met automatisering. Slechts 9% maakt volledig gebruik van automatisering.

ivanti-onderzoek-09-2019-2.png

Offboarding van werknemers vormt een nog groter risico. Iets meer dan één op de vier (26%) respondenten geeft aan dat het meer dan een week kan duren totdat de toegang van een werknemer tot applicaties en data is ingetrokken. Als de IT’ers terugkijken op hun meest recente vertrekker, heeft slechts de helft het vertrouwen dat de voormalige werknemer daadwerkelijk geen toegang meer heeft tot kritieke bedrijfssystemen. Gevraagd naar de risico's van onvolledige deprovisioneren, vrezen IT-professionals het meest voor het lekken van gevoelige bedrijfsinformatie (38%), het hacken van een onbeheerd account (26%), kwaadaardige datadetectie of diefstal (24%).

ivanti-onderzoek-09-2019-1.png

"Onze bevindingen bevestigen dat veel organisaties helaas nog steeds tekortschieten in compliant identity governance en administration oplossingen en processen", zegt Duane Newman, vice president product management bij Ivanti. "Automatisering kan een cruciale rol spelen bij het effectief on- en offboarden van werknemers gedurende hun levenscyclus binnen de organisatie. Daarnaast verdient employee lifecycle management meer aandacht. Beide zullen een gigantische vooruitgang brengen in het voorkomen van datalekken en cybersecurity hacks."

Alle onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024