Google hervat meeluisteren met Google Assistant

24-09-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Google hervat meeluisteren met Google Assistant

Google hervat het meeluisteren met opnames van Google Assistant. Alleen opnames van gebruikers die expliciet toestemming hebben gegeven worden nog geanalyseerd.

Het beluisteren van de opnames werd in juli stilgelegd, nadat Nederlandsetalige audiofragmenten door een Belgische medewerkers aan het Belgische VRT waren gelekt. Op de opnames waren niet alleen opdrachten te horen die gebruikers aan Google Assistent gaven, maar ook van privégesprekken die onbedoeld zijn opgenomen. Naast Google bleken ook andere partijen als Apple en Microsoft opnames van gebruikers te beluisteren.

Meer duidelijkheid

In een blogpost biedt Google zijn excuses aan voor de werkwijze. Het bedrijf belooft gebruikers meer informatie te geven over het doel waarmee opnames van Google Assistent worden verzameld en wat hier precies mee wordt gedaan. Daarnaast gaat het bedrijf gebruikers opnieuw om toestemming vragen en alleen opnames analyseren van personen die hier expliciet toestemming voor geven.

Ook belooft Google de hoeveelheid audio-opnames die het bedrijf bewaart drastisch terug te dringen. De meerderheid van de gegevens worden na enkele maanden automatisch verwijderd, meldt het bedrijf. Gedurende deze periode worden de opnames door medewerkers van Google beluisterd en geanalyseerd.

Zelf codewoord instellen

Daarnaast neemt Google maatregelen om te voorkomen dat gesprekken onbedoeld worden opgenomen. Zo kunnen gebruikers zelf ingeven hoe gevoelig Google Assistant op de woorden 'Oke Google' reageert. Daarnaast kunnen gebruikers binnenkort een ander codewoord instellen om Google Assistant te activeren.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Smart, privacy