Huidige blockchain-standaarden voor financiële diensten is te gefragmenteerd en onvolwassen

17-09-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Huidige blockchain-standaarden voor financiële diensten is te gefragmenteerd en onvolwassen

Het gebrek aan interoperabiliteitsnormen staat een grootschalige implementatie van blockchain in ecosystemen van financiële diensten nog ten minste drie jaar in de weg. Huidige standaarden zijn gefragmenteerd en onvolwassen.

Dit stelt Gartner. "Blockchainstandaarden voor financiële dienstverleners zijn momenteel gefragmenteerd en onvolwassen", zegt Fabio Chesini, senior research director bij Gartner. "We zijn drie tot vijf jaar verder voordat de standaarden volwassen en uitontwikkeld zijn".

Versnippering van standaarden

Tijdens het Gartner IT Symposium/Xpo, dat tot en met woensdag in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad plaatsvindt, bespreken Gartner-analisten hoe bedrijven en IT-leiders waarde kunnen creëren uit de blockchain. Normen zijn van cruciaal belang voor financiële dienstverleners omdat zij voortdurend activa verplaatsen tussen klanten, partners en andere instellingen. CIO's van banken hebben vandaag de dag de keuze uit een groot aantal blockchains. Deze zijn beschikbaar via een aanpak op bedrijfsniveau zoals Corda, Hyperledger en Digital Asset of via de vele openbare blockchainstandaarden zoals Bitcoin, Ethereum, Cardano, EOS en Tezos. Ze proberen allemaal de facto dé standaard te worden voor waarde-uitwisseling en digitale assetrepresentatie, slimme contracten en gedecentraliseerde toepassingen. Dit wijst op een versnippering van de verschillende standaarden.

"CIO's van banken moeten rekening houden met de versnipperde staat van blockchainstandaarden", aldus Chesini. "Het is onwaarschijnlijk dat er de facto één enkele standaard zal zijn op alle niveaus, zoals die in het Open Systems Interconnection (OSI)-model. Gezien hoe nieuw en gefragmenteerd de staat van de blockchainnormen is, verwachten wij dat maximaal vier normen de markt in de komende drie tot vijf jaar zullen leiden."

Governance, integratie en interoperabiliteit

Naast de standaarden waarschuwt Chesini CIO's van de financiële diensten voor drie extra belemmeringen bij de implementatie van blockchainprojecten: governance, integratie en interoperabiliteit. Blockchain governance is belangrijk omdat het de activiteiten in het hele ecosysteem reguleert en juridische garanties biedt dat andere spelers niet te maken krijgen met machtsmisbruik. "Governance specificeert hoe de waarde wordt uitgewisseld, maar ook hoe deze gegevensuitwisseling wordt erkend en geregistreerd, en wie er toegang toe heeft en met wie er waarde kan worden uitgewisseld", licht Chesini toe.

"Het bestuur en beheer van particuliere en toegestane blockchains in welke vorm dan ook, inclusief consortia, worden de komende drie tot vijf jaar gecentraliseerd en blijven hiërarchisch. Blockchain governance in de financiële dienstverlening vormt hierdoor in dezelfde periode een belangrijke belemmering."

Om het werkelijke potentieel van een blockchain te bereiken, moeten implementaties naadloos worden geïntegreerd met reeds geïnstalleerde softwareoplossingen. Grote software- en SaaS-leveranciers bieden echter geen blockchain-oplossingen aan als add-on voor hun bedrijfsoplossingen. Als gevolg hiervan betalen organisaties in de financiële dienstverlening hoge kosten voor het continu onderhouden en 'reïntegreren' van blockchain-implementaties in hun nieuwe en bestaande bedrijfssoftwareoplossingen.

Blockchain in ERP en CRM

In de komende twee tot drie jaar verwachten Gartner-analisten van alle belangrijke ERP- en CRM-spelers dat zij blockchain-mogelijkheden bieden als add-on voor hun software en SaaS-producten. Softwareleveranciers integreren ondertussen de door hen gekozen blockchainversies, vernieuwen deze varianten en zorgen voor compatibiliteit met hun eigen nieuwe softwareversies.

"Deze inspanningen zullen de kosten voor de implementatie van blockchainprojecten in de financiële dienstverlenende organisaties en hun toeleveringsketens drastisch verlagen", aldus Chesini. "In de tussentijd zullen de kosten van de integratie van een blockchain-oplossing in een organisatie miljoenen euro's bedragen, dankzij onder meer advieskosten, herontwikkeling, ontwikkeling en upgrades. Deze hoge kosten vertragen drastisch de wijdverbreide integratie van blockchain-initiatieven.".

Interoperabiliteit

Bitcoin, R3, Ethereum, Hyperledger en anderen maken vaak gebruik van verschillende implementaties, dataformaten, gegevensuitwisseling en mappen, waardoor interoperabiliteit tussen verschillende blockchains binnen organisaties moeilijk wordt. "Aangezien financiële dienstverleners voortdurend financiële instrumenten en activa verplaatsen naar andere financiële dienstverleners en partners, zijn en blijven brancheoverkoepelende interoperabiliteitsstandaarden van cruciaal belang," stelt Chesini. "Vandaag de dag zijn deze partijen op zoek naar een alternatief voor de huidige bancaire middelen voor betalingen zoals Western Union of internationale geldtransfers zoals SWIFT in de vorm van blockchain-gebaseerde platformen."

Het vaststellen van dit soort normen voor gegevensuitwisseling maakt het mogelijk dat talrijke blockchains naast elkaar bestaan en hun grootboeken indien nodig delen. Aangezien blockchains continu in ontwikkeling zijn, is de lancering van interoperabiliteitsoplossingen echter nog zo'n drie tot vijf jaar weg.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Blockchain