Malwarebytes moet beter uitleggen waarom het Enigma software blokkeert

16-09-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Malwarebytes moet beter uitleggen waarom het Enigma software blokkeert

Malwarebytes moet in de rechtbank opnieuw beargumenteren waarom de antispyware software van Enigma is bestempeld als 'potentieel ongewenst programma'. Een eerdere uitspraak in deze rechtszaak is ongedaan gemaakt.

Enigma is de ontwikkelaar van de anti-spyware software SpyHunter. De software werd enkele jaren geleden door de antivirusscanner van Malwarebytes bestempeld als potentieel gewenst, waarbij Malwarebytes adviseerde de software van Enigma te verwijderen.

Wraakactie

Enigma stapte hierop naar de rechter en stelde dat zijn software niet ongewenst is. Enigma bestempelde de actie van Malwarebytes als een wraakactie voor een eerdere rechtszaak die Enigma heeft aangespannen tegen een blog gelieerd aan Malwarebytes, dat een negatieve review had gepubliceerd over diens Spyhunter software.

Malwarebytes werd in 2017 door de rechtbank in het gelijk gesteld. De rechter verwees hierbij naar een eerdere uitspraak in een vergelijkbare zaak tussen Zango en Kaspersky Lab, waarin Kaspersky Lab in het gelijk werd gesteld. Zango bood internetgebruikers toegang tot onder meer video's, games en muziek in ruil voor het bekijken van advertenties. De rechter oordeelde dat Kaspersky Lab software van Zango mag blokkeren.

'Te brede interpretatie van de wet'

Enigma tekende hierop beroep aan. In dit hoger beroep schrapt de rechter nu de eerdere uitspraak uit 2017. De rechtbank oordeelt dat de vergelijking met de zaak tussen Zango en Kaspersky Lab onterecht is, vooral aangezien deze partijen geen directe concurrenten zijn. De rechter stelt dat er sprake is van een 'te brede interprestatie van de wetgeving die kan leiden tot concurrentiebeperkende resultaten'. Malwarebytes moet zijn besluit daarom van de rechter opnieuw beargumenteren en beter onderbouwen.

Malwarebytes overweegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Terug naar nieuws overzicht
Security