Gartner: Blockchain transformeert binnen tien jaar de meeste sectoren

15-09-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Gartner: Blockchain transformeert binnen tien jaar de meeste sectoren

Blockchain gaat binnen vijf tot tien jaar de meeste sectoren transformeren. Onder meer de huidige digitale infrastructuur van organisaties beperkt echter de waarde die bedrijven uit blockchain kunnen halen.

Dit blijkt uit de Hype Cycle for Blockchain Business van Gartner. "Hoewel ze nog steeds onzeker zijn over de impact van blockchain op hun bedrijven, zei 60% van de CIO's in de CIO Agenda Survey van Gartner 2019 dat ze een zekere mate van adoptie van blockchain-technologieën in de komende drie jaar verwachten", zegt David Furlonger, onderzoeksvicevoorzitter bij Gartner. "De bestaande digitale infrastructuur van organisaties en het gebrek aan een duidelijk blockchainbeheer beperken CIO's echter in hun mogelijkheden om de volledige waarde van een blockchain te krijgen."

Belangrijkste industrieën

De bank- en beleggingsdienstensector ondervindt nog steeds veel belangstelling van innovatoren die tientallen jaren oude activiteiten en processen willen verbeteren. Slechts 7,6% van de respondenten van de CIO-enquête noemt blockchain echter baanbrekend. Tegelijkertijd geeft bijna 18% van de CIO's van het bankwezen en de beleggingsdiensten aan dat zij een vorm van blockchaintechnologie hebben omarmd of zullen omarmen binnen de komende 12 maanden. Bijna 15% verwacht dit binnen twee jaar te doen.

"Wij zien blockchain op verscheidene zeer belangrijke gebieden in bankwezen en de investeringsdiensten, hoofdzakelijk geconcentreerd op 'premissioned' grootboeken", aldus Furlonger. "Wij verwachten ook een verdere ontwikkeling in de creatie en acceptatie van digitale penningen. Er moet echter nog heel wat werk worden verricht op het gebied van niet-technologische activiteiten - zoals het opstellen van normen, regelgevingskaders en organisatiestructuren voor blokkeringscapaciteiten - om het Plateau of Productivity te bereiken. Dit is het punt waarop de mainstream adoptie van start gaat in deze sector."

Gaming

In de snelgroeiende e-sportindustrie lanceren blockchain oplossingen die gebruikers in staat stellen om hun eigen tokens te creëren ter ondersteuning van het ontwerp van de concurrentie en om de handel in virtuele goederen mogelijk te maken. De penningen bieden gamers meer controle over hun in-game items en deze beter overdraagbaar te maken over verschillende spelplatformen.

"Hoge gebruikersvolumes en snelle innovatie maken de gamingsector een proeftuin voor innovatieve toepassing van blockchain. Het is de perfecte plek om te controleren hoe gebruikers het aanpassingsvermogen van de meest kritische onderdelen van de blockchain stimuleren: decentralisatie en tokenisation", zegt Christophe Uzureau, onderzoeksvicepresident bij Gartner. "Gaming startups bieden aantrekkelijke alternatieven voor de ecosysteembenaderingen van Amazon, Google of Apple en dienen als model voor bedrijven in andere sectoren om digitale strategieën te ontwikkelen.

Nieuwe ideeën ondersteunen

In de detailhandel wordt blockchain overwogen voor 'track and trace'-diensten, namaakpreventie, voorraadbeheer en -audits, die bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om de kwaliteit van producten of de voedselveiligheid te verbeteren. Hoewel deze voorbeelden waardevol zijn, zal de werkelijke impact van de blockchain voor de detailhandel afhangen van de ondersteuning van nieuwe ideeën - zoals het gebruik van de blockchain om loyaliteitsprogramma's te transformeren of te versterken. Eenmaal gecombineerd met het Internet of Things (IoT) en kunstmatige intelligentie (AI), kan de blockchain de bedrijfsmodellen van de detailhandel voor altijd veranderen, met alle gevolgen van dien voor zowel de gegevens- en de geldstromen als het vermijden van centralisatie van de marktmacht.

Gartner verwacht op basis hiervan dat blockchain het potentieel heeft bedrijfsmodellen in alle bedrijfstakken te transformeren. Dit vereist echter wel de omarming van volledige blockchain ecosystemen door organisaties. Zonder tokenisation en decentralisatie levert de technologie in de meeste industrieën geen echte bedrijfswaarde op.

Terug naar nieuws overzicht