Werken zoals jij dat wil

11-09-2019
Deel dit artikel:

Werken zoals jij dat wil

Zijn er nog mensen die echt iedere werkdag van 9 tot 5 op kantoor zitten? Jazeker. Wij hebben dat onderzocht, en voor een derde van de Nederlanders is dat heel gewoon. Maar de rest werkt geregeld buiten kantoor en de helft daarvan doet dat zelf steeds vaker. Gelukkig maar, want de meesten ervaren dat als een forse stap vooruit.

De meeste mensen in ons onderzoek (66,8%) vinden het belangrijk dat werk en privé gescheiden blijven. Je zou kunnen denken dat dat ervoor pleit om geen werk mee naar huis te nemen, maar het omgekeerde blijkt het geval: juist als mensen de kans krijgen vaker elders te werken, verbetert de balans tussen werk en privé. Twee derde van de respondenten is heel helder: minder op kantoor hoeven werken maakt gelukkiger, en zorgt er ook nog voor dat de productiviteit omhoog gaat.

Mensen vinden het belangrijk om hun werk goed te kunnen doen, zodat ze kunnen laten zien wat ze waard zijn en daar ook om gewaardeerd worden. Zolang ze plezier hebben in hun werk, zijn ze bereid op de raarste plaatsen en momenten aan de slag te gaan. Gelukkig krijgt bijna 85% van de mensen daar tegenwoordig voldoende technische ondersteuning voor. Maar dat is niet altijd zo geweest, en het is eigenlijk zelfs nog niet voldoende.

In juli berichtte de Volkskrant dat het CBS in 2016 voor het eerst een daling van de arbeidsproductiviteit in Nederland heeft genoteerd. Als oorzaak wijst het artikel onder meer naar innovatie. Of beter: naar technologische innovatie die zijn belofte niet nakomt. Bij Citrix roepen we dat al langer. In mei dit jaar vertelde Citrix CEO David Henshall de wereld zelfs onomwonden dat technologie mensen in de steek heeft gelaten. Technologie heeft werken nodeloos ingewikkeld gemaakt, en wat ons betreft moeten we daar zo snel mogelijk vanaf.

Het eerst wat je daarvoor nodig hebt is technologie die ‘gewoon werkt’. Het maakt niet uit hoe, waar of wanneer je je werk wilt doen – de informatie en de applicaties die je nodig hebt moeten gewoon beschikbaar zijn, zonder dat je erbij na hoeft te denken.

Het tweede wat je wilt is technologie die je daadwerkelijk helpt – niet door je nog meer keuzes voor te schotelen en je voortdurend af te leiden met lastige vragen, maar juist door taken voor je te ordenen en routineklussen zo veel mogelijk te automatiseren.

De derde voorwaarde om overal zorgeloos te kunnen werken is technologie die je beschermt. Ergens in de afgelopen decennia heeft het idee postgevat dat de mens de zwakste schakel is in de beveiliging van digitale organisaties. Dat is onzin. Je kunt iemand die is aangenomen om een huis te ontwerpen of een mens te genezen niet verantwoordelijk houden voor cybersecurity. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat technologie veilig is – niet andersom.

Productieve mensen die plezier hebben in hun werk, maken gebruik van momenten van inspiratie. Als je op kantoor, of onderweg, of zelfs op de camping een bevlieging krijgt, dan moet je direct aan de slag kunnen, zonder eerst allerlei technologische hordes te moeten nemen. Hoogstaande technologie die zichzelf wegcijfert en zorgt dat je kunt werken zoals jij dat wil, maakt je niet alleen productiever, maar ook gelukkiger.

Wil je weten hoe een digitale werkplek die je werkelijk productiever en gelukkiger maakt er in de praktijk uitziet? Meld je dan aan voor de Future of Work Tour 2019 (in Nederland of België).

Door: Peter van Leest (foto), Regional Director Benelux bij Citrix

Terug naar nieuws overzicht
Security