Google volgt surfgedrag en locatie gebruikers via tracker

05-09-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Google volgt surfgedrag en locatie gebruikers via tracker

Google maakt gebruik van een tracker om surfgedrag, locatie en andere gegevens van gebruikers te verzamelen. Deze informatie wordt via verborgen webpagina's doorgestuurd naar adverteerders, waardoor zij gebruikers gericht advertenties kunnen voorschotelen.

Dit stelt althans Johnny Ryan, Chief Policy Officer bij de privacygerichte webbrowser Brave. Ryan zegt tegen Financial Times bewijsmateriaal te hebben gevonden voor de werkwijze van Google. Hij meldt dit bewijsmateriaal te hebben ingediend bij de Ierse privacytoezichthouder. Deze waakhond voert momenteel een onderzoek uit naar dataverzameling door Google in de Europese Unie. 

Identificatiecode

Ryan meldt dat praktijk op het spoor te zijn gekomen door zijn eigen data te volgen terwijl deze werd verhandeld op Google's advertentieplatform DoubleClick. De Chief Policy Officer van Brave stelt dat Google een identificatiecode had gekoppeld aan zijn gegevens, dat werd doorgegeven aan derde partijen die inlogde op een verborgen webpagina. Op deze pagina is geen content te zien en staat alleen een 'uniek adres' dat direct naar de surfgeschiedenis van Ryan verwijs. Na een uur surfen met de webbrowser Google Chrome hadden naar verluid zes verschillende webpagina's zijn identificatiecode naar tenminste drie advertentiebedrijven doorgestuurd.

Om de bevindingen van Ryan te toetsen heeft Brave een analist ingeschakeld, die de bevindingen heeft gereproduceerd. Hierbij zouden honderden mensen zijn ingeschakeld om Google gedurende een periode van een maand uit te testen. Financial Times bevestigt dat het onderzoek het bestaan aantoont van identificatiecodes, die uniek zijn voor iedere gebruiker.

'Geen gepersonaliseerde ads zonder toestemming'

Google ontkent in een reactie de aantijgingen. Het bedrijf zegt geen gepersonaliseerde advertenties voor te schotelen of biedingsverzoeken naar bieders te sturen zonder dat gebruikers hiervoor toestemming geven.

 

Terug naar nieuws overzicht