Redactie - 31 augustus 2019

Solliciteren op een IT vacature? Zo onderscheid jij jezelf van andere sollicitanten

Een sollicitatiegesprek is het laatste obstakel tussen jou en je nieuwe droombaan. Hoewel de banen momenteel voor het oprapen liggen voor IT'ers, is het toch belangrijk om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten. Een sollicitatiegesprek geeft je de kans om jezelf te verkopen. Ayhan Çatak is specialist in de werving van IT professionals, en geeft een aantal tips.

1. Laat zien dat je nauwkeurig bent

De allereerste stap in het sollicitatiegesprek is natuurlijk het schrijven of updaten van je cv. De manier waarop jij je cv hebt geschreven, geeft recruiters en hiring managers direct een idee van je werkstijl. Als IT'er is het belangrijk om nauwkeurig en consistent te werken. Je cv geeft je de kans om direct te laten zien dat je dit kan. Dat betekent onder andere dat je een duidelijke structuur aan moet brengen in je cv: gebruik titels en subtitels en wees consistent in de lettertypes en kleuren die je gebruikt. Verzeker jezelf ervan dat je alle spellings- en stijlfouten eruit filtert voordat je je cv verstuurt. Ayhan: "Hoe goed je systeemkennis ook is, als je bij een IT-manager aankomt met een slordig cv, dan kun je de baan wel vergeten."

2. Doe je research

Als je de eerste selectie bent doorgekomen, volgt in de meeste gevallen een sollicitatiegesprek. Ayhan: "Ik merk dat IT'ers het vaak moeilijk vinden om het gesprek soepel te laten verlopen." Om je voor te bereiden op het gesprek, ga je jezelf allereerst inlezen in de organisatie. Bekijk de website, social media kanalen en google op de bedrijfsnaam. Bereid ook een aantal vragen voor die je kunt stellen. Vraag bijvoorbeeld hoe ver de organisatie is in het digitalisatieproces en welke projecten er de komende periode aankomen. Ayhan: "Als een sollicitant zegt dat hij geen vragen heeft aan het eind van het gesprek, is dat een teleurstelling voor de hiring manager. Er zijn namelijk honderden interessante dingen over zijn afdeling die hij je nog niet verteld heeft."

Ayhan tipt om het sollicitatiegesprek vooraf eens te oefenen met een gesprekspartner. "Zelf oefen ik vaak met kandidaten voordat zij bij een potentiële werkgever op gesprek gaan," vertelt hij. "Je gesprekspartner kan vervolgens feedback geven op hoe je overkomt en welke antwoorden nog aangescherpt kunnen worden."

3. Weet wat jouw toegevoegde waarde is

Om iemand te overtuigen van jouw motivatie, kwaliteiten en vaardigheden, moet je goed kunnen overbrengen welke toegevoegde waarde jij kunt bieden aan de organisatie. Bedenk van tevoren welke van je interesses overeenkomen met de organisatiecultuur en bereid enkele cases voor die illustreren hoe je jouw vaardigheden kunt inzetten voor de organisatie, bijvoorbeeld in de vorm van kostenbesparende projecten. Ayhan: "Hiring managers willen graag weten wat je hebt gedaan in een project en welke rol je precies vervuld hebt."

Ayhan adviseert om behaalde successen ook te vermelden op je cv, bijvoorbeeld door een extra kopje met projecten toe te voegen. "Dit zegt veel meer dan een puntsgewijze opsomming van je werkervaring", vindt hij. Als je goed kunt uitleggen welke projecten je hebt gedaan, kan dit zomaar eens de doorslaggevende factor zijn om voor jou te kiezen. Ayhan: "Laatst sprak ik een werkgever die in eerste instantie twijfels had over een kandidaat op basis van haar cv. Toen zij op gesprek kwam veranderde dit, omdat ze heel veel praktijkvoorbeelden kon geven over projecten waaraan ze gewerkt had. Haar werkzaamheden sloten zo goed aan bij de functie, dat de werkgever meteen verkocht was."

4. Bereid veelgestelde vragen voor

Lastige vragen tijdens het sollicitatiegesprek maken iedere sollicitant nerveus. Geef je een ondoordacht of zwak antwoord, dan zou het gesprek zomaar eens de mist in kunnen gaan. Het is daarom aan te raden om alvast te bedenken wat je kunt antwoorden op lastige vragen. Naast standaardvragen als: 'waarom wil je bij ons werken?' en 'wat trok je aan in deze functie?' kun je je ook voorbereiden op meer inhoudelijke vragen. Veelvoorkomende vragen voor een functie als systeembeheerder zijn bijvoorbeeld: 'Hoe zou je een migratie aanpakken van Exchange 2010 naar Office365' of 'Welke processen heb jij geautomatiseerd, en leg uit waarom je deze keuze hebt gemaakt'.

5. Houd je kennis up-to-date

In de razendsnel veranderende digitale omgeving, is het essentieel om altijd op de hoogte te zijn van nieuwe ontwikkelingen en technologieën. Ben je bijvoorbeeld een kei in het oplossen van tickets in een Windows omgeving, het initiëren van projecten of het configureren van Cisco switches? Breng dit dan ter sprake tijdens het gesprek en verkoop jezelf op basis van je kennis. "Ik adviseer IT'ers om eerlijk te zijn over wat ze wel en niet kunnen. Wordt er gevraagd om bepaalde systeemkennis die jij nog niet hebt, probeer je dan voor het gesprek alvast in het systeem te verdiepen. Als jij je proactief opstelt en laat zien dat je nieuwe dingen snel onder de knie hebt, is het echt geen probleem als je nog niet alles weet", stelt Ayhan.

6. Laat zien dat je kunt communiceren

Naast technische kennis, zijn je 'soft skills' - zoals communicatievaardigheden - tegenwoordig minstens zo belangrijk. Er zijn ongetwijfeld nog andere kandidaten die dezelfde systeemkennis en vaardigheden hebben als jij. Waar je echt mee opvalt in de IT-markt, zijn je soft skills. Als helpdesk technician zul je bijvoorbeeld regelmatig met klanten of collega's te maken krijgen die geen technische achtergrond hebben. "Het is super belangrijk om te kunnen communiceren met mensen op verschillende niveaus, en hen in jip-en-janneketaal te kunnen uitleggen hoe een probleem op te lossen is. Vooral binnen IT-support functies moet je stressbestendig zijn, en in staat zijn om anderen gerust te stellen." Ook is het belangrijk om duidelijke prioriteiten te kunnen stellen. Ayhan: "Je moet goed kunnen inschatten welke problemen op dat moment het meest urgent zijn, en dit duidelijk kunnen communiceren."

Door: Ayhan Çatak, specialist in de werving van IT professionals bij uitzendorganisatie Walters People