Cloud office mainstream onder overheidsorganisaties

29-08-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Cloud office mainstream onder overheidsorganisaties

Cloud office is de enige technologie die in 2019 het Plateau of Productivity binnenkomt in de Gartner Hype Cycle for Digital Government Technology in 2019 van Gartner. Het Plateau of Productivity belicht technologieën die mainstream worden binnen overheidsorganisaties.

"De penetratie van cloud office in organisaties is de 50% gepasseerd en de adoptie door overheidsinstellingen in het bijzonder neemt sterk toe", aldus Jeffrey Mann, onderzoeksvicepresident bij Gartner. "Cloud office is een geaccepteerde hoeksteen geworden van de samenwerkings- en communicatie-infrastructuurstrategieën van de meeste overheidsinstellingen."

Overheidsinstellingen omarmen cloud-office platforms snel vanwege de wens om samenwerkingsomgevingen te consolideren, kosten te verlagen, IT-personeel te herplaatsen, de eenvoud te vergroten en gebruikers sneller meer functionaliteit te bieden. Cloud office maakt de introductie van mogelijkheden zoals dagelijkse kunstmatige intelligentie (AI), mobiele samenwerking, collaborative content authoring en workstream collaboration onderdeel van mainstream.

gartner-hype-ccle-digital-government-tech-2019.png

Transformationele zakelijke impact

Tegelijkertijd zullen clouddiensten voor de overheid, gepositioneerd in de Slope of Enlightment, over minder dan twee jaar een transformerende invloed hebben op het bedrijfsleven. "Overheidsinstanties erkennen dat de publieke cloud veilig is en sommigen maken zelfs plannen om de publieke cloud in te voeren in beschermde, geheime domeinen. Maar de meerderheid blijft in private clouds", zegt Neville Cannon, senior research director bij Gartner. "Daarnaast blijven meer landen een cloud-first beleid voeren - Brazilië en Colombia zijn de laatste, terwijl Koeweit op dit moment zijn eigen beleid ontwikkelt".

Digital Government Technology Platforms

Digital Government Technology Platforms (DGTP's) zullen de komende twee tot vijf jaar een transformerende invloed hebben op bedrijven. "Digitale technologieplatforms zijn in opkomst bij alle overheidsinstellingen, omdat ze overheden in staat stellen om afscheid te nemen van verouderde systemen en infrastructuur en zo grotere schaalvoordelen te realiseren," zegt Alia Mendonsa, senior research director bij Gartner. "Ze bieden ook veilige, geautomatiseerde, op de burger gerichte digitale overheidsdiensten voor alle soorten diensten, zoals afspraken, betalingen en het in aanmerking komen voor voordelen".

Gartner-analisten verwachten dat DGTP's blijven doordringen in alle overheden omdat ze bedrijfsoplossingen bieden die de ontwikkeling van duurzame en schaalbare digitale overheidsdiensten ondersteunen. Huidige voorbeelden zijn onder andere de Digital Marketplace van de Australische overheid, waar overheidsinstellingen zaken kunnen doen met verkopers van digitale diensten, en het InnovateOhio platform van de staat Ohio, dat diensten en mogelijkheden biedt waarmee overheidsinstellingen klantgerichter en datagestuurd kunnen worden.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud