Redactie - 28 augustus 2019

Naadloze integratie met SAP stroomlijnt beheerproces van licentie- en eigendomsrechten

Naadloze integratie met SAP stroomlijnt beheerproces van licentie- en eigendomsrechten image

Wibu-Systems, specialist in het afschermen van embedded software, heeft samen met Informatics Holding een beveiliging- en licentiebeheeroplossing ontwikkeld voor Vector, een bouwer van software en componenten voor de automobielindustrie.

De standaard Wibu-Systems oplossing CodeMeter is daarbij geïntegreerd met het eveneens standaard SAP ERP-systeem, waarmee Vector zijn bedrijfsvoering regelt. Dankzij het gecombineerde systeem is de automotive softwarespecialist in staat zijn intellectuele eigendomsrechten te beschermen, terwijl de afnemers toch direct inzage kunnen krijgen in de specificaties van de nieuwe, innovatieve producten zo meldt Wibu Systems.

Het in Stuttgart gevestigde bedrijf Vector verstrekt jaarlijks duizenden licenties aan bedrijven binnen diverse sectoren met elk hun eigen wensen en specificaties ten aanzien van de voorwaarden van softwaregebruik. De productreeks van Vector omvat geavanceerde technologie voor het laden van elektrisch aangedreven voertuigen, beveiliging en veiligheidsvoorzieningen van voertuigen, Advanced Driver-Assistance Systems (ADAS), zelfsturende voertuigen en het AUTOSAR (AUTomotive Open System ARchitecture) koppelingsplatform. De embedded softwareproducten van het bedrijf draaien op diverse besturingssystemen, onder verschillende architecturen en op een reeks ontwikkelplatformen. Het is voor de onderneming van belang om zijn unieke kennis en expertise, vastgelegd in software goed te beschermen tegen diefstal of pogingen tot hacken. Maar het is ook van belang dat dezelfde software zich volgens een soepele procedure bij de afnemers laat installeren onder controle van de SAP-applicaties voor de bedrijfsvoering.

Het hart van de oplossing bij Vector wordt gevormd door Wibu-Systems CodeMeter License Central, een cloudgebaseerd platform voor het aanmaken, toewijzen en beheren van licenties. De integratie met de SAP ERP-omgeving is uitgevoerd door Informatics uit Oostenrijk, een partner van Wibu-Systems als het gaat om SAP-integratie. Vector laat nu vanuit een centrale locatie het licentiebeheer automatisch afhandelen via een CodeMeter License Central dashboard en verhoogt daarmee de prestaties van de ondersteuning- en verkoopprocessen. Afhankelijk van de wensen van de afnemers laten de betreffende licenties (CmActLicenses) zich met de applicaties binden via Vector’s eigen unieke Virtual Network Interfaces (VNIs) of via een computer, voorzien van Wibu-Systems SmartBind® technologie. Daarnaast kunnen de licenties zijn opgeslagen via hardware dongles (CmDongles) met aanvullende eigenschappen voor beveiliging en mobiliteit.

Peter Decker, Product Manager bij Vector vertelt dat de combinatie Wibu-Systems en Informatics zijn bedrijf voorzag van de juiste expertise en vaardigheden om een oplossing te bieden voor de specifieke vraagstukken rondom embedded softwarebeveiliging en licentieverstrekking. Volgens Ruediger Kuegler, commercieel directeur bij Wibu-Systems, stelde de complexiteit van het leveringsproces bij Vector met varianten in licentievormen en prijsmodellen de ontwikkelaars voor een enorme uitdaging. “De flexibiliteit van ons CodeMeter platform zorgde voor een win-win situatie voor Vector en voor diens klanten. Onze klant beschermt de onschatbare waarde van diens intelectuele eigendom, terwijl de afnemers van de embedded software oplossingen en componenten in de automotive sector gemakkelijk licenties kunnen kopen of opwaarderen via een methodiek die bij hen past”.