Facebook mag data van Duitse gebruikers toch verzamelen

27-08-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Facebook mag data van Duitse gebruikers toch verzamelen

Facebook mag data van Duitse gebruikers uit verschillende bronnen blijven verzamelen en combineren in gebruikersprofielen. Dit oordeelt een Duitse rechtbank.

De Duitse antimededingingswaakhond Bundeskartellamt verbood Facebook in februari nog dergelijke profielen op te stellen indien gebruikers hier geen expliciete toestemming voor hadden gegeven. De toezichthouder oordeelde dat Facebook zijn dominante marktpositie misbruikt door gegevens uit Facebook, Instagram en WhatsApp zonder toestemming te combineren.

'Geen sprake van monopolie'

De rechtbank in Düsseldorf oordeelt nu dat deze maatregelen van het Bundeskartellamt mogelijk in strijd zijn met de wet. De Bundeskartellamt houdt toezicht op mededingingsrecht, maar niet op privacy. De werkwijze van Facebook mag dan wel in strijd zijn met wetgeving op het gebied van gegevensbescherming, maar hierover oordeelt het Bundeskartellamt niet. De rechter oordeelt dat er geen sprake is van een monopolie aangezien gebruikers hun data ook met andere platformen kunnen delen.

Op basis hiervan oordeelt de rechtbank dat Facebook het verzamelen van gegevens van Duitse gebruikers mag voortzetten. De Bundeskartellamt heeft al aangekondigd in beroep te gaan.

Terug naar nieuws overzicht