Redactie - 26 augustus 2019

Externe medewerkers Apple beluisterden ruim 1.000 Siri-opnames per dag

Externe medewerkers van Apple in het Britse Cork luisterden per dienst naar ruim 1.000 opnames van Siri. De analyse van de gespreksopnames is vorige maand door Apple stilgelegd.

Dit meldt The Irish Examiner op basis van een werknemer wiens contract afgelopen week is beëindigd. De medewerkers waren ingeschakeld om opnames van de persoonlijke assistent Siri van Apple te beluisteren, uit te schrijven en te beoordelen. 

Ophef

Eerder ontstond al ophef over het beluisteren van opnames van spraakassistenten. Niet alleen Apple, maar ook andere bedrijven bleken dit te doen. Het gaat onder meer om Facebook, Google en Microsoft. Gebruikers waren niet geïnformeerd over de werkwijze. In sommige gevallen zouden ook opnames zijn geanalyseerd van momenten waarop Siri onbedoeld werd geactiveerd.

De analyses zijn gemaakt door Globetech, een Iers bedrijf gevestigd op het Cork Airport Business Park. Een van de medewerkers van Globetech, die anoniem wil blijven, wijst op een geheimhoudingscontract die Apple hanteert. "We moesten een geheimhoudingscontract tekenen toen we begonnen, wat betekent dat we niet in details kunnen vertellen over wat we doen. Het was niet toegestaan te melden dat we voor Apple werkte", aldus de werknemer.

Geen toestemming

"Ik snap de redenen waar het bedrijf dit doet, maar ik begrijp waarom dit voor mensen als een privacyschending voelt aangezien dit niet werd gemeld. Ik denk dat het ontbreken van toestemming het probleem is", aldus de anonieme medewerker.