Europees fonds van honderd miljoen euro voor Europese techbedrijven

26-08-2019

Europees fonds van honderd miljoen euro voor Europese techbedrijven

De Europese Commissie wil een fonds van 100 miljoen euro opzetten om direct in lokale techbedrijven te investeren. Deze lokale bedrijven moeten hierdoor beter kunnen concurreren met techgiganten als Apple, Alibaba en Google.

Dit meldt Politico, die het voorstel voor het opzetten van het investeringsfonds heeft ingezien. Het fonds gaat het European Future Fund heten en moet bestaande budgetten gaan inzetten om directe investeringen te doen in techbedrijven.

Innovatiedynamiek en industriële positie beschermen

"De opkomst en het leiderschap van private niet-Europese concurrenten met ongeëvenaarde financiële middelen heeft de potentie de bestaande innovatiedynamiek en industriële positie van de EU in bepaalde sectoren te vernietigen", aldus de Europese Commissie in het document.

Het fonds krijgt een commerciële winstgerichte insteek, wat in de praktijk betekent dat investeringen winst moeten opleveren. Op deze manier wil de Europese Commissie de financiële stabiliteit van het fonds waarborgen.

Het voorstel maakt onderdeel uit van een breder document van 173 pagina's, dat in voorbereiding op de in functie treding van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is opgesteld. In dit document wordt ook gesproken over strengere regelgeving voor social media, die in de tweede helft van 2020 moet worden geïntroduceerd. Sociale media krijgen hierbij meer verantwoordelijkheid voor de content dit zij hosten.

Terug naar nieuws overzicht