HPE bouwt supercomputer voor bemande maanlanding NASA

23-08-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

HPE bouwt supercomputer voor bemande maanlanding NASA

Een nieuwe supercomputer voor NASA's Ames Research Center is ontworpen door Hewlett Packard Enterprise (HPE). De supercomputer gaat modeling en simulaties voor landingsprocessen ondersteunen, onder andere binnen het Artemis-programma. Dit programma heeft als doel om in 2024 mensen op de zuidpoolregio van de maan te laten landen.

De nieuwe supercomputer krijgt de naam 'Aitken' en vormt de eerste ontwikkeling in een vierjarige samenwerking - met meerdere fases - tussen HPE en NASA Ames. Aitken is vernoemd naar Robert Grant Aitken, een Amerikaanse astronoom die gespecialiseerd was in zogeheten dubbelsterren.

3,69 petaflops voor duizenden complexe simulaties

De supercomputer is gemaakt om duizenden complexe simulaties sneller uit te voeren met 3,69 petaflops als theoretische piekperformance om nauwkeurige en veilige maanlandingen te verrichten. Aitken is gebaseerd op het HPE SGI 8600-systeem, een end-to-end high-performance computing (HPC) platform. Dit platform beschikt over speciale waterkoeling voor optimale energie- efficiëntie.

Aitken is geplaatst in de recent geopende modulaire supercomputingfaciliteit van NASA Ames. Deze faciliteit is samen met HPE ontwikkeld en huist geavanceerde HPC-oplossingen zodat er meer efficiëntie is in onder andere elektriciteits- en watergebruik. Deze nieuwe faciliteit bevindt zich in Mountain View, California en combineert de lokale Bay Area-temperatuur met verdampingsmethodes voor koeling van de supercomputer. Hierdoor worden een koeltoren en miljoenen liters water overbodig gemaakt.

Meer efficiëntie en lagere kosten

"HPE heeft een langdurige samenwerking met NASA Ames en samen blijven we innovatieve HPC-technologieën bouwen. Dit om ontdekkingen in ruimte en wetenschap te bevorderen en bovendien meer efficiëntie en lagere kosten te realiseren", aldus Bill Mannel, vice president en general manager van HPC en AI bij HPE. "We zijn vereerd om de nieuwe Aitken supercomputer en de benodigde vermogenscapaciteit te ontwerpen voor de eerstvolgende bemande missie naar de maan."

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters