Europese Commissie gaat gebruik gezichtsherkenning strenger reguleren

22-08-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Europese Commissie gaat gebruik gezichtsherkenning strenger reguleren

De Europese Commissie wil strenge regelgeving opstellen voor het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie. De commissie wil hiermee het groeiende gebruik van dergelijke technologie door zowel bedrijven als overheden inperken.

Dit meldt de Financial Times op basis van anonieme EU-functionarissen. De Europese Commissie stelde vorig jaar al een expertgroep in, die in april zeven vereisten voor ethische AI presenteerde. De nieuwe regelgeving waar nu aan wordt gewerkt komt hieruit voort.

Meer duidelijkheid over rechten

De regulering moet Europeanen meer duidelijkheid geven over de rechten die zij hebben rond het gebruik van gegevens die met behulp van gezichtsherkenning zijn verzameld. Ook krijgen burgers het recht te weten wanneer en met welk doel gegevens worden gebruikt. De regelgeving is bedoeld om het vertrouwen en acceptatie van de technologie te bevorderen.

De wetgeving is vermoedelijk van invloed op de wijze waarop gezichtsherkenning in openbare ruimten mag worden gebruikt. Hierover is onlangs nog ophef ontstaan. Zo startte de Britse dataregulator een onderzoek naar het gebruik van gezichtsherkenning op King's Cross, nadat bleek dat miljoenen mensen daar werden gefilmd door een privéfirma.

Terug naar nieuws overzicht