Wouter Hoeffnagel - 22 augustus 2019

Huawei: VS schendt basisprincipes van vrije marktwerking

Huawei: VS schendt basisprincipes van vrije marktwerking image

46 dochterondernemingen van Huawei zijn door de Verenigde Staten toegevoegd aan de Entity List. Het aantal organisaties gelieerd aan Huawei op de zwarte lijst komt hiermee op meer dan 100. Huawei veroordeelt de stap in een reactie en stelt dat de acties de basisprincipes van vrije marktwerking schenden.

Een woordvoerder van Huawei zegt in een verklaring aan Mobile World Live dat de stap van de VS 'niets met nationale veiligheid te maken heeft' "De uitbreiding van de Temporary General License verandert niets aan het feit dat Huawei onjuist is behandeld. Deze acties schenden de basisprincipes van vrije marktwerking. Niemand heeft hier belang bij, inclusief Amerikaanse bedrijven. Pogingen om Huawei's handel te onderdrukken zal de Verenigde Staten niet helpen aan technologisch leiderschap."

Ook meldt de woordvoerder dat de stap van de VS naar verwachting geen substantiële impact zal hebben op de vooruitzichten voor Huawei. Reuters meldt echter dat CEO Ren Zhengfei personeel onlangs heeft geïnformeerd dat inefficiënte werknemers zullen worden ontslagen, redundante functies worden geschrapt en het bedrij zal investeren in additionele productieapparatuur om de continuïteit zeker te stellen.