Trump wil geen handel drijven met Huawei

19-08-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Trump wil geen handel drijven met Huawei

De Amerikaanse president Donald Trump zegt geen zaken te willen doen met het Huawei, aangezien het bedrijf een gevaar oplevert voor de Amerikaanse nationale veiligheid. De nieuwe uitspraken zorgen voor onzekerheid over de verlenging van de tijdelijke ontheffing die Huawei eerder kreeg voor sancties die de VS oplegde.

Huawei werd in mei door de Verenigde Staten op de Entity List geplaatst, een zwarte lijst met bedrijven waarmee Amerikaanse organisaties geen handel meer mogen drijven. Dit betekent in de praktijk dat Huawei bijvoorbeeld geen componenten en software van Amerikaanse bedrijven voor zijn smartphones meer kan aanschaffen.

Uitstel

In juni kreeg het bedrijf 90 dagen uitstel, waardoor het gedurende deze periode toch handel kon blijven drijven met Amerikaanse organisaties. Deze tijdelijke ontheffing, die ook wel 'general temporary license wordt genoemd' loopt vandaag af. Persbureau Reuters meldde afgelopen vrijdag nog op basis van anonieme bronnen dat deze ontheffing naar verwachting zou worden verlengd met nogmaals 90 dagen. Dit werd afgelopen zondag bevestigd door Larry Kudlow, director van de Amerikaanse National Economic Council. Kudlow gaf toen aan dat het licentieproces voor Huawei met drie maanden zou worden verlengd als een teken van 'goed vertrouwen' in de bredere handelsonderhandelingen met China.

Door nieuwe uitspraken van de Amerikaanse president Trump is echter nu onzekerheid ontstaan over dit uitstel. "Op dit moment ziet het ernaar uit dat we geen zaken zullen doen", zegt Trump volgens Reuters. "Ik wil helemaal geen zaken doen, aangezien het om een dreiging voor de nationale veiligheid gaat. Ik geloof dat de media hierover anders heeft bericht."

Trump geeft aan dat kleine delen van Huawei uitgezonderd zouden kunnen worden van het bredere verbod, maar dat dit 'zeer complex' zou zijn. Op de vraag of de Amerikaanse overheid bereid is de 'temporary general license' van Huawei te verlengen, wilde Trump geen antwoord geven.

Terug naar nieuws overzicht