Facebook: Libra zal wellicht nooit het licht zien

07-08-2019 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Facebook: Libra zal wellicht nooit het licht zien

Facebook waarschuwt dat de Libra cryptocurrency wellicht nooit uit zal komen. Dat schrijft de social mediagigant in zijn nieuwste kwartaalrapport aan de Securities and Exchange Commission (SEC).

In het rapport worden de wet- en regelgeving omtrent cryptocurrencies, alsmede de kritiek die het project vanuit toezichthouders heeft ontvangen, benoemd als voornaamste struikelblokken voor het lanceren van Libra:

“Libra is gebaseerd op relatief nieuwe en onbewezen technologie en de wet- en regelgeving rondom digitale valuta is onzeker en evolueert. Libra heeft aanzienlijke kritiek van regeringen en regelgevers in meerdere rechtsgebieden ontvangen en wij verwachten dat dat zal doorgaan.

Naarmate dit initiatief zich ontwikkelt, worden we mogelijk onderworpen aan een verscheidenheid aan wetten en voorschriften in de Verenigde Staten en internationale rechtsgebieden, waaronder die met betrekking tot betalingen, financiële diensten en het witwassen van geld.

In veel rechtsgebieden is de toepassing of interpretatie van deze wet- en regelgeving niet duidelijk, voornamelijk omtrent evoluerende wet- en regelgeving die wordt toegepast op blockchain en digitale valuta.”

Aldus het rapport. Libra ligt al sinds de onthulling onder vuur. Meerdere regelgevers over de hele wereld hebben laten weten dat zij zich zorgen maken. Libra zou namelijk een dreiging kunnen vormen voor centrale banken, fiat-valuta en financiële stabiliteit.

Vooral de hoorzittingen met het Amerikaanse Congres op 16 en 17 juli zullen van grote impact zijn geweest. David Marcus, hoofd van het cryptocurrency-wallet project Calibra, moest zich tegenover de Senate Banking Committee en Financial Services Committee verantwoorden. Bijna alle senatoren leken het met elkaar eens te zijn: Libra is gevaarlijk en moet gestopt worden. Vooral Facebooks reputatie omtrent privacy was een groot probleem voor hen.

Verder zegt Facebook dat ook hun eigen ervaring, of gebrek daaraan, in bepaalde mate van terughoudendheid zorgt over het uitbrengen van Libra:

“Als zodanig kan er geen garantie zijn dat Libra of onze bijbehorende producten en diensten tijdig worden uitbracht, of zelfs helemaal niet. We hebben geen significante eerdere ervaring met digitale valuta of blockchain-technologie, wat een negatieve invloed kan hebben op ons vermogen om deze producten en diensten met succes te ontwikkelen en op de markt te brengen.”

Onlangs noemde Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB), een waslijst op met zorgen omtrent Libra. Hij zei dat deze eerst aangepakt moeten worden voordat toezichthouders overgehaald kunnen worden.

Vorige week werd een rapport gepubliceerd waaruit bleek dat het vertrouwen onder consumenten in de Verenigde Staten en het Verenigd Konikrijk in Libra zeer laag is. In China is er echter meer vertrouwen dan verwacht.

Gisteren verscheen de nieuwste bitcoin-koersanalyse van Crypto Insider David. Heb je ‘m gemist? Klik dan hier om zijn analyse alsnog te lezen.

Auteur: Kevin Schijven. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Crypto-Insiders.nl.

Terug naar nieuws overzicht