E-mails van klokkenluider lijken betrokkenheid Cambridge Analytica bij Leave.EU te bevestigen

01-08-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

E-mails van klokkenluider lijken betrokkenheid Cambridge Analytica bij Leave.EU te bevestigen

E-mailverkeer uitgelekt door Cambridge Analytica klokkenluider Brittany Kaiser lijkt te bevestigen dat het bedrijf werk heeft uitgevoerd voor de pro-Brexit organisatie Leave.EU.

Dit blijkt uit een rapport van het Britse Digital, Culture, Media and Sport Committee over e-mailverkeer dat door Kaiser en andere senior medewerkers van Cambridge Analytica zijn uitgelekt. Leave.EU is een organisatie opgezet voor UKIP leider Nigel Farage. Vorig jaar concludeerde de Electoral Commission and Information Commissioner's Office dat Cambridge Analytica geen werk heeft verricht voor Leave.EU. Dit vooral aangezien Cambridge Analytics hier niet voor betaald heeft gekregen.

'Wel degelijk betaald'

Kaiser stelt echter op basis van nieuw bewijsmateriaal dat zij heeft aangeleverd dat dit wel degelijk het geval is, ondanks dat hiervoor geen contact is getekend. "Ondanks geen contact te hebben getekend, is het factuur toch betaald. Niet direct aan Cambridge Analytics, maar door Arron Banks direct aan UKIP. Deze betaling werd uiteindelijk niet doorgezet naar Cambridge Analytica voor het verrichte werk. Dit was een interne beslissing van UKIP, aangezien hun partij niet profiteert van het werk maar Leave.EU", citeert The Register uit de mond van Kaiser.

Meer informatie is hier te vinden. De e-mailberichten zijn hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht