Top tien trends rond draadloze technologie voor 2019 en verder

31-07-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Top tien trends rond draadloze technologie voor 2019 en verder

Draadloze technologie speelt een sleutelrol in de huidige communicatie. Nieuwe vormen van de technologie zullen de komende vijf jaar centraal staan in opkomende technologieën zoals robots, drones, zelfrijdende voertuigen en nieuwe medische apparatuur. Gartner heeft de top tien van trends op het gebied van draadloze technologie voor enterprise-architectuur (EA) en technologische innovatie geïdentificeerd.

"Leiders uit het bedrijfsleven en de IT-sector moeten zich bewust zijn van deze technologieën en trends", licht Nick Jones, onderscheiden vice president onderzoek bij Gartner, toe. "Veel gebieden van draadloze innovatie zullen te maken hebben met onvolwassen technologieën, zoals 5G en millimetergolf, en kunnen vaardigheden vereisen die organisaties momenteel niet bezitten. EA- en technologische innovatieleiders die innovatie en technologietransformatie willen aansturen, moeten innovatieve en opkomende draadloze technologieën identificeren en uittesten om hun potentieel te bepalen en een routekaart voor adoptie te creëren". 

De top 10 belangrijkst trends ziet er als volgt uit:

1. Wi-Fi

Wi-Fi bestaat al geruime tijd en zal ook in 2024 de belangrijkste hoogwaardige netwerktechnologie voor thuis en op kantoor blijven. Naast eenvoudige communicatie zal Wi-Fi een nieuwe rol vinden - bijvoorbeeld in radarsystemen of als onderdeel van twee-factor authenticatiesystemen.

2. 5G mobiel

Cellulaire systemen op basis van 5G worden in 2019 en 2020 in gebruik genomen. De volledige uitrol zal vijf tot acht jaar in beslag nemen. In sommige gevallen kan de technologie een aanvulling vormen op Wi-Fi, omdat het kosteneffectiever is voor snelle datanetwerken op grote locaties zoals havens, luchthavens en fabrieken. "5G is nog onvolwassen en de meeste netwerkexploitanten zullen zich in eerste instantie richten op de verkoop van hogesnelheidsbreedband. De 5G-norm is echter aan het evolueren en toekomstige iteraties zullen de 5G-norm verbeteren op gebieden zoals het Internet of Things (IoT) en toepassingen met lage latentie," voegde de heer Jones eraan toe.

3. Draadloze Vehicle-to-Everything (V2X) verbindingen

Zowel conventionele als zelfrijdende auto's moeten met elkaar en met de weginfrastructuur communiceren. Dit wordt mogelijk gemaakt door draadloze V2X-systemen. Naast de uitwisseling van informatie en statusgegevens kan V2X een groot aantal andere diensten leveren, zoals veiligheidsmogelijkheden, navigatieondersteuning en infotainment.

"V2X zal uiteindelijk een wettelijke verplichting worden voor alle nieuwe voertuigen. Maar zelfs voordat dit gebeurt, verwachten we al een aantal voertuigen te zien met de nodige protocollen", aldus Jones. "De V2X-systemen die gebruik maken van cellulaire systemen zullen echter een 5G-netwerk nodig hebben om hun volledige potentieel te bereiken."

4. Draadloze energiesystemen voor lange afstanden

De eerste generatie draadloze energiesystemen van de eerste generatie hebben niet de revolutionaire gebruikerservaring opgeleverd waarop de fabrikanten hadden gehoopt. Wat de gebruikerservaring betreft, is de noodzaak om apparaten op een specifiek oplaadpunt te plaatsen slechts iets beter dan het opladen via een kabel. Verschillende nieuwe technologieën kunnen echter apparaten opladen op een afstand van maximaal één meter of via een tafel- of bureaublad.

"Draadloze langeafstandsstroom kan op den duur de stroomkabels van desktops zoals laptops, beeldschermen en zelfs keukenapparatuur elimineren. Dit maakt volledig nieuwe ontwerpen van werk- en leefruimtes mogelijk", zegt Jones.

5. Breedbandnetwerken met een laag vermogen

Low-Power Wide-Area Networks (LPWA-netwerken) bieden connectiviteit met een lage bandbreedte om IoT-toepassingen die een lange levensduur van de batterij vereisen op een energiezuinige manier te ondersteunen. Ze bestrijken doorgaans zeer grote gebieden, zoals steden of zelfs hele landen. De huidige LPWA-technologieën zijn onder meer Narrowband IoT (NB-IoT), Long Term Evolution for Machines (LTE-M), LoRa en Sigfox. De modules zijn relatief goedkoop, zodat Iot-fabrikanten ze kunnen gebruiken om kleine, goedkope en op batterijen werkende apparaten te ontwikkelen zoals sensoren en trackers.

6. Draadloze detectie

De absorptie en reflectie van draadloze signalen kan worden gebruikt voor detectiedoeleinden. Draadloze sensortechnologie kan bijvoorbeeld worden gebruikt als een binnenradarsysteem voor robots en drones. Virtuele assistenten kunnen ook gebruik maken van radartracking om hun prestaties te verbeteren wanneer meerdere mensen in dezelfde ruimte spreken.

"Sensorgegevens zijn de brandstof van het IoT. Nieuwe sensortechnologieën maken dan ook innovatieve soorten toepassingen en diensten mogelijk", aldus Jones. "Systemen met draadloze detectie worden geïntegreerd in uiteenlopende toepassingen, variërend van medische diagnostiek tot objectherkenning en slimme interactie thuis."

7. Verbeterde draadloze locatietracering

Een belangrijke trend in het draadloze domein is dat draadloze communicatiesystemen de locaties kunnen detecteren van verbonden apparaten. Tracking met een nauwkeurigheid tot ongeveer een meter wordt mogelijk dankzij de toekomstige IEEE 802.11az standaard en is bedoeld als een kenmerk van toekomstige 5G standaarden.

"Locatie is een belangrijk gegevenspunt dat nodig is in verschillende bedrijfssectoren, zoals consumentenmarketing, de toeleveringsketen en het IoT. Zo is bijvoorbeeld zeer nauwkeurige locatiebepaling essentieel voor toepassingen waarbij binnenrobots en drones worden gebruikt", aldus de heer Jones.

8. Millimetergolven draadloos

Draadloze millimetergolftechnologie werkt bij frequenties in het bereik van 30 tot 300 gigahertz, met golflengtes van 1 tot 10 millimeter. De technologie kan worden gebruikt door draadloze systemen zoals Wi-Fi en 5G voor korteafstandscommunicatie met hoge bandbreedte, zoals 4K- en 8K-videostreaming.

9. Backscatter networking

Backscatter netwerktechnologie kan gegevens verzenden met een zeer laag stroomverbruik. Deze functie is volgens Gartner ideaal voor kleine netwerkapparaten. Het zal vooral belangrijk zijn in toepassingen waar een gebied al verzadigd is met draadloze signalen en er is behoefte aan relatief eenvoudige IoT-apparaten, zoals sensoren in slimme huizen en kantoren.

10. Software-defined radio (SDR)

SDR verschuift het grootste deel van de signaalverwerking in een radiosysteem van chips naar software. Hierdoor kan de radio meer frequenties en protocollen ondersteunen. De technologie is al vele jaren beschikbaar, maar is nooit van de grond gekomen omdat het duurder is dan speciale chips. Gartner verwacht echter dat SDR in populariteit zal groeien naarmate er nieuwe protocollen ontstaan. Aangezien oudere protocollen zelden met pensioen gaan, zal SDR een apparaat in staat stellen om oudere protocollen te ondersteunen. Nieuwe protocollen worden hierbij ingeschakeld via een software-upgrade.

Gartner-klanten kunnen meer informatie vinden in het rapport 'The Top 10 Wireless Technologies and Trends That Will Drive Innovation'.

Terug naar nieuws overzicht