GitHub blokkeert toegang voor gebruikers uit landen waaraan VS sancties heeft opgelegd

30-07-2019

GitHub blokkeert toegang voor gebruikers uit landen waaraan VS sancties heeft opgelegd

GitHub, onderdeel van Microsoft, trekt de toegang tot repo's van gebruikers uit landen waar de Verenigde Staten (VS) een handelsembargo tegen heeft afgekondigd toegang in. Het gaat onder meer om ontwikkelaars uit Cuba, Iran, Syrië en de Krim.

Nat Friedman, CEO van GitHub, erkent op Twitter dat GitHub bepaalde projecten heeft geblokkeerd. Friedman noemt het pijnlijk hoe handelsembargo's mensen raken, maar wijst erop dat het bedrijf moet voldoen aan Amerikaanse handelswetten.

Onaangekondigd

Het bedrijf heeft de maatregel vooraf niet aangekondigd, waardoor ontwikkelaars onverwachts tot de conclusie kwamen niet meer bij repo's maken. Getroffen gebruikers kunnen nog wel publieke repo's maken, maar geen privérepo's. Ook kunnen zij niet langer bij hun oudere eigen repo's, zowel via de webinterface als via git.

GitHub verwijst voor het onderwerp naar een speciale pagina. Getroffen gebruikers kunnen bezwaar aantekenen tegen de blokkade, waarna zij worden gevraagd hun identiteit aan te tonen en te bewijzen dat zij niet in een land verblijven waartegen de VS een handelsembargo heeft afgekondigd. 

Terug naar nieuws overzicht