IaaS markt voor public cloud diensten groeit met ruim dertig procent

30-07-2019
Deel dit artikel:

IaaS markt voor public cloud diensten groeit met ruim dertig procent

De wereldwijde Infrastructure as a Service (IaaS) markt groeide in 2018 met 31,3% tot een totaal van 32,4 miljard dollar, een stijging van 24,7 miljard dollar in 2017. Amazon was in 2018 opnieuw de nummer 1 leverancier in de IaaS-markt, gevolgd door Microsoft, Alibaba, Google en IBM.

Dit blijkt uit cijfers van Gartner. "Ondanks de sterke groei over de hele linie is de consolidatie van de cloudmarkt in het voordeel van de grote en dominante providers, waarbij kleinere en niche providers marktaandeel verliezen", zegt Sid Nag, research vice president bij Gartner. "Dit is een indicatie dat schaalbaarheid van belang is als het gaat om de publieke cloud IaaS-business. Alleen providers die investeren in de bouw van datacenters op schaal in meerdere regio's zullen slagen en marktaandeel blijven veroveren. Het aanbieden van uitgebreide functionaliteit in de hele cloudtechnologiestack zal ook het ticket naar succes zijn.".

Markt consolideert

In 2018 waren de vijf grootste IaaS-aanbieders goed voor bijna 77% van de wereldwijde IaaS-markt, tegenover minder dan 73% in 2017. De marktconsolidatie zal doorzetten tot en met 2019 verwacht Gartner en wordt gedreven door het hoge groeitempo van de topaanbieders. Topaanbieders kenden van 2017 tot en met 2018 een totale groei van 39%, vergeleken met de meer bescheiden groei van 11% voor alle andere aanbieders in dezelfde periode. "Consolidatie zal plaatsvinden nu organisaties en ontwikkelaars op zoek zijn naar gestandaardiseerde, breed gedragen platforms voor het ontwikkelen en hosten van cloudapplicaties", aldus Nag.

Amazon blijft de wereldwijde IaaS-markt leiden met naar schatting 15,5 miljard dollar aan inkomsten in 2018, een stijging van 27% ten opzichte van 2017. Amazon is de grootste van de IaaS-aanbieders en is goed voor bijna de helft van de totale IaaS-markt. Het bedrijf blijft zich agressief uitbreiden naar nieuwe IT-markten via nieuwe diensten en overnames, waardoor de kernactiviteit van Amazon in de cloud groeit.

gartner-iaas-2018.png

Microsoft ziet omzet stijgen tot 5 miljard dollar

Microsoft verzekerde zich van de nummer 2 positie in de IaaS-markt met een omzet van meer dan 5 miljard dollar in 2018, tegenover 3,1 miljard dollar in 2017. Microsoft levert haar IaaS-capaciteiten door middel van haar open Microsoft Azure aanbod, dat haar positie als IaaS-provider blijft versterken.

De dominante IaaS-provider in China, Alibaba Cloud, kende met een groei van 92,6% in 2018 de sterkste groei onder de leidende leveranciers. Het bedrijf heeft een ecosysteem opgebouwd dat bestaat uit managed service providers (MSP's) en onafhankelijke softwareleveranciers (ISV's). Het succes van het bedrijf werd vorig jaar gedreven door agressieve R&D-investeringen in het aanbod, vooral in vergelijking met zijn hyperscale leveranciers. Alibaba heeft de financiële mogelijkheden om deze trend voort te zetten en te investeren in wereldwijde expansie.

60,2% omzetgroei voor Google

Google kwam binnen op de 4e plaats, met een omzetgroei van 60,2% vanaf 2017. "Google's cloud offering is iets om in de gaten te houden met zijn nieuwe leiderschapsfocus op klanten en de verschuiving naar een meer enterprise-geared aanbod", zegt Nag.

"Aangezien de cloudactiviteiten in beweging blijven komen en hyperscale cloudaanbieders de markt consolideren, moeten productmanagers bij cloud-MSP's naar andere manieren kijken om zich te onderscheiden, zoals het zich richten op verticale industrieën en het behalen van een certificaat in de partnerprogramma's van hyperscale cloudaanbieders om de omzet te verhogen."

Klanten van Gartner kunnen meer informatie vinden in het rapport 'Market Share Analysis: IaaS en IUS, Wereldwijd, 2018'.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud