Australië richt speciaal kantoor op voor toezicht op Facebook en Google

28-07-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Australië richt speciaal kantoor op voor toezicht op Facebook en Google

Australië krijgt als eerste land ter wereld een speciaal kantoor dat toezicht gaat houden op Facebook en Google. De stap is onderdeel van hervormingen die het land doorvoert om de macht van Amerikaanse techgiganten in te perken.

Dit meldt persbureau Reuters. Het toezicht wordt toebedeeld aan een nieuwe afdeling van de toezichthouder Australian Competition and Consumer Commission (ACCC). De afdeling moet onder meer toezicht houden op het gebruik van algoritmes om advertenties af te stemmen op gebruikers en de wijze waarop bedrijven geld verdienen aan data van gebruikers.

Dominante digitale platformen reguleren

Het oprichten van het kantoor is één van de aanbevelingen die de toezichthouder in een recent rapport over het reguleren van dominante digitale platformen deed. Andere aanbevelingen waren onder meer het aanscherpen van privacywetgeving, extra bescherming voor media en een code of conduct voor het genereren van omzet met content van gebruikers.

Het plan wordt de komende twaalf weken ter consultatie voorgelegd aan belanghebbenden. Google en Facebook hebben zich eerder verzet tegen strengere wetgeving en willen niet inhoudelijk reageren op de aanbevelingen uit het rapport van de ACCC. Wel zeggen de partijen te zullen samenwerken met de overheid gedurende het consultatieproces.

Terug naar nieuws overzicht