Van Digital Workplace naar een Smarter Workplace

26-07-2019 | door: HP van Tilburg
Deel dit artikel:

Van Digital Workplace naar een Smarter Workplace

Directeur Eshgro over het ingrediënt Cloud en Toekomst

Als een van de allereersten in Nederland bouwde Anton Loeffen ruim 10 jaar geleden een public cloud omgeving in nauwe samenwerking met HPE. Op basis van een converted infrastructuur konden bedrijven een stuk van hun digitale infrastructuur, storage en applicaties bij Eshgro onderbrengen. In de cloud, maar toch in bekende handen: dat was en is nog steeds dé USP van deze snelgroeiende cloud service provider. In een vraaggesprek met deze visionaire manager legt Anton Loeffen uit hoe hij kijkt naar de Digital Workplace van nu en in de nabije toekomst.

Anton, welk ingrediënt van de Digital Workplace leveren jullie?

Eshgro levert hybride en schaalbare digitale werkplekken voor bedrijven vanaf 1 tot 1000 medewerkers. Dat is ongeveer 80% van de werkplekken van Nederland. Je ziet dat alleen de hele grote organisaties nog kiezen voor eigen cloudomgevingen. Wij doen dat op basis van een eigen private cloud en tegenwoordig ook steeds vaker op publieke domeinen als Microsoft Azure. Toen ik startte met het aanbieden van cloudomgevingen, wilden mensen letterlijk de servers kunnen bezoeken en aanraken. Dat sentiment verdwijnt momenteel. Het is wel ontzettend belangrijk dat bedrijven in deze, laten we zeggen turbulente en dynamische tijden, het kanaal kennen. Dat ze de toegang kennen naar deze publieke cloud en dat ze daarbij kunnen vertrouwen op de relatie met hun ICT-partner die op zijn of haar beurt weer vertrouwt op de kennis, kunde en uptime van Eshgro. Dus we combineren de kracht van benaderbaarheid met die van de schaalbaarheid van de public cloud. Daarmee ervaren bedrijven wel de voordelen, maar niet de nadelen van een ontastbare IAAS omgeving.

Wat maakt Eshgro hierin zo uniek?

In één woord: eenvoud. Wij werken al meer dan tien jaar aan het vereenvoudigen van de het leverproces van een Digitale Werkplek. Eerst heette dat nog niet zo, maar ondertussen gaat bijna iedereen met een laptop en smartphone zijn werkweek door of worden er op kantoor thin clients gedeeld waarop iedereen moet kunnen werken. Dat proces van bestellen, samenstellen en onderhouden hebben we tot het bot toe geautomatiseerd en eenvoudig gemaakt. Je kunt op basis van de Eshgro portal echt in een paar klikken, in een paar minuten een nieuwe medewerker aanmaken. Deze heeft snel en eenvoudig alle applicaties en opslag op orde. Uiteraard gaat dat ook de andere kant op. Het gaat om schaalbaarheid en as a service. Dat zijn de twee magische elementen die het bijna op toveren laten lijken.

Werken jullie rechtstreeks of met partners?

Beide, maar we gaan nooit een dispuut aan met een partner. Mocht er een ICT dienstverlener een eindklant in een breder perspectief ondersteunen, dragen we een eindklant direct over. Wij doen waar wij goed in zijn, dat is hosting en cloud en de partners zijn er voor het dagelijkse beheer en de uptime. Meestal zitten die letterlijk dicht bij de klant. Ieder zijn kracht, dat is het uitgangspunt.

Je houdt nogal van vooruitkijken. Wat zie je in je ICT glazen bol?

Haha, trek eens een diagonale lineaire lijn omhoog op een whiteboard en dat is wat mensen denken dat innovatie is. In werkelijkheid is die lijn een curve die stijl omhoog gaat. We zitten in alles in exponentiele groei. Ja, je kunt het eng en belastend vinden, maar realiseer je ook dat ons leven nog nooit zo comfortabel was als nu in deze tijd. Daar mag je dan ook best van genieten. Maar je moet wel bij de les blijven. Degenen die het beste kunnen inspelen op veranderende marktomstandigheden zijn de winnaars van morgen. Of het nu gaat om robotica, biotechnologie, nanotechnologie, quantum mechanica, kunstmatige intelligentie of informatie- en communicatietechnologie, er is één duidelijke trend. De ontwikkelingen volgen elkaar in een steeds hoger tempo op. Die exponentiële groei van veranderingen raakt elke markt en uiteindelijk ook direct of indirect elke organisatie en elk individu.

Cloud als drijvende kracht

Op het gebied van informatietechnologie is de cloud één van de grote drijvende krachten achter veel veranderingen. Informatietechnologie gaat niet langer primair over efficiency. Met de komst van de cloud is de zogenaamde digitale transformatie ingezet. Op het gebied van nieuwe toepassingen voor de werkende mens wordt gesproken over de ‘Modern Workplace’. Veel organisaties zijn hier al mee bezig. Maar hoe geef je jouw medewerkers snel de beschikking over een moderne werkplek zoals Microsoft 365? Hoe help je hen met de adoptie en het gebruik van nieuwe manieren van samenwerken in Office 365 en Teams?

En hoe kijk je tegen big data en gegevens aan?

De digitalisering van diensten en producten heeft consequenties voor zowel producenten als gebruikers. Toepassingen genereren namelijk informatie over hun gebruikers en de manier waarop ermee wordt gewerkt. Of het nu gaat om een digitale werkplek, een financiële- of productietoepassing in de cloud, een magazijnrobot of een online verzekeringspolis, het levert een schat aan gegevens op. De vraag is: hoe breng je huidige bedrijfstoepassingen en klantinformatie veilig samen in een hybride cloudoplossing? En minstens zo belangrijk: hoe blijven medewerkers zich vervolgens continu ontwikkelen? Wij geloven dat mensen meer nodig hebben dan een moderne werkplek of cloudtoepassing alleen om zich te kunnen blijven ontwikkelen en onderscheiden met digitale transformatie. Dus de implementatie van de Digital Workplace is voor nu essentieel, maar staat niet op zichzelf.

Waarin zit volgens jou de kern van het proces. Waarmee wordt 't onderscheid gemaakt?

Het gaat om de integratie van applicaties en het kunnen samenwerken met andere organisaties. Het is hiermee niet af, maar het begint eigenlijk pas. Met slimme software kan meer resultaat behaald worden. Daarom bouwt Eshgro oplossingen die organisaties meetbaar sneller, eenvoudiger en veiliger laten (samen)werken in de cloud. Met onze software kunnen organisaties hun eisen en wensen van hun specifieke business kenbaar maken en krijgen ze direct inzicht in de voordelen en maandelijkse kosten per gebruiker. Daarnaast kun je denken aan eenvoudig functioneel beheer van de gebruikers, automatisch veilig aanmelden bij alle applicaties tegelijk, inzicht in de adoptie van nieuwe toepassingen en inzicht in kosten en trends per gebruiker, team en applicatie. Kortom: een Smarter Workplace.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud