Redactie - 27 juli 2019

Huawei investeert 391 miljoen euro in serverchips

Huawei investeert 391 miljoen euro in serverchips image

Huawei wil meer en nieuwe serverchips ontwikkelen. De extra investering moet ervoor zorgen dat het bedrijf een ecosysteem voor servers kan uitrollen.

Chinese telefoniegigant Huawei gaat de komende vijf jaar 3 miljard yuan, omgerekend zo'n 391 miljoen euro, investeren in een chips voor servers. Dat meldt China Daily. Het bedrijf wil meer serverchips ontwikkelen, zoals de recent gelanceerd Kunpeng 920, gebouwd om toepassingen voor cloud en kunstmatige intelligentie te draaien.

Volledige serverkasten op de markt brengen

Bedoeling is niet om de chips op zichzelf te verkopen, maar om volledige serverkasten op de markt te brengen, gebaseerd op de Kunpeng CPU. Dit onderdeel van een strategie om meer diverse computertechnologie aan te bieden, zegt de voorzitter van Huawei Eric Xu. Het bedrijf heeft in 2018 zo'n 900.000 servers verkocht en is daarmee één van de kleinere nichespelers in de wereldwijde servermarkt.

Om de architectuur een handje toe te steken, start Huawei ook een portaal met compilers, libraries en ander werktuigen die ontwikkelen voor de servers makkelijker moet maken. Doelgroep van dat alles is voorlopig vooral de Chinese thuismarkt.

Kirin chips

Huawei maakt al langer zelf chips. De bekendste in het Westen is waarschijnlijk de Kirin reeks die het bedrijf in zijn eigen smartphone inbouwt. Ook de netwerkinfrastructuur, waaronder de fel gecontesteerde 5G-stations, draaien deels op eigen chips.

Voor zijn serverchips gaat Huawei zich alvast baseren op architectuur van ARM, een Britse chipontwikkelaar die patenten heeft waarop zowat alle moderne netwerktechnologie is gebaseerd. Dat bedrijf moest in mei zijn relaties met Huawei verbreken op vraag van de Amerikaanse overheid. Toen was de licentie rond de serverchips echter al rond. Die architectuur zou Huawei dus gewoon verder kunnen gebruiken.

In samenwerking met Datanews

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024