Microsoft schikt met Amerikaanse justitie rond omkoopschandaal Hongarije

25-07-2019 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Microsoft schikt met Amerikaanse justitie rond omkoopschandaal Hongarije

Microsoft betaalt een schikkingsbedrag van 8,7 miljoen dollar om een onderzoek van het Department of Justice (DOJ) af te handelen rond schendingen van de Foreign Corrupt Practices Act die de Hongaarser Microsoft afdelingen Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és en Kereskedelmi Kft zouden hebben gedaan.

De schikking omvat een erkenning van Microsoft Hongarije dat, tussen 2013 en 2015, een senior executive en drie verkoopmedewerkers hun marges hebben opgeblazen door aan het thuiskantoor in Seattle te melden dat ze kortingen moesten aanbieden voor softwarelicenties die aan overheidsklanten werden verkocht. In werkelijkheid verkocht Microsoft Hongarije de licenties tegen de volledige prijs en gebruikte een deel van het extra geld om uitbetalingen te doen aan ambtenaren om de regeling draaiende te houden.

In een e-mail aan medewerkers schrijft Microsoft VP en legal baas Brad Smith dat zijn bedrijf diep teleurgesteld en beschaamd is over het handelen van haar dochteronderneming. Er zijn ook vier lokale resellers in Hongarije exit gestuuurd. Microsoft zal zijn overheidskortingsprogramma herzien. Ook zal het zijn anticorruptieprogramma en het systeem dat het gebruikt om verdachte verkoopovereenkomsten te markeren, intensiveren.

Bij het betalen van het geld vermijdt Microsoft dat de zaak aanhangig wordt gemaakt en zal het niet worden vervolgd. Alle betrokken medewerkers hebben inmiddels hun baan verloren.

Lees meer details in The Register.

Terug naar nieuws overzicht