VS start grootschalig antimededingingsonderzoek naar techgiganten

24-07-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

VS start grootschalig antimededingingsonderzoek naar techgiganten

Het Amerikaanse ministerie van Justitie start een grootschalig antimededingingsonderzoek naar grote techbedrijven als Amazon, Facebook en Google. Onderzocht wordt of de techgiganten concurrenten bemoeilijken. Het onderzoek is gericht op onder meer zoekmachines, social media platformen en retailbedrijven, maar is niet specifiek gericht op een specifiek bedrijf of bepaalde werkwijze.

Dit kondigt het ministerie van Justitie aan. "Het ministerie van Justitie heeft vandaag aangekondigd dat de Antitrust Division van het ministerie onderzoek of en hoe leidende online platformen hun positie op de markt hebben verkregen en zich schuldig maken aan praktijken die concurrentie beperken, innovatie in de weg staat of op andere manieren consumenten schaadt", schrijft het ministerie in een persbericht.

Het publiek, waaronder professionals die actief zijn in de sector en daardoor direct zicht hebben op concurrenten tussen online platformen, worden opgeroepen informatie te delen voor het onderzoek. "Zonder betekenisvolle marktgebaseerde concurrentie, kunnen digitale platformen zich gedragen op een manier die niet inspeelt op vraag vanuit consumenten", zegt Makan Delrahim, Assistant Attorney General bij de Antitrust Division van het ministerie. "Het antimededingingsonderzoek van het ministerie onderzoekt deze belangrijke problemen."

Terug naar nieuws overzicht