Redactie - 23 juli 2019

Smart Profile: organisaties kiezen vaker voor externe servers

Smart Profile: organisaties kiezen vaker voor externe servers image

Het aantal Nederlandse bedrijven dat servers (mainframe, midrange en X86-servers) op de eigen locatie heeft staan, is het afgelopen jaar wederom afgenomen. Had in 2010 maar liefst 94,6% van de bedrijven hun servers on premise. In 2018 daalde dit percentage tot 57,3% en dit jaar is het met 45,6% nog minder dan de helft van de organisaties. In België is eenzelfde dalende lijn te zien. Vorig jaar had 83,9% van de Belgische bedrijven hun servers on premise, dit jaar is dat 74,3%. Dit blijkt uit een analyse van Smart Profile van de server-markt, waarvoor meer dan 5.300 Nederlandse bedrijven en 2.650 Belgische bedrijven met meer dan 50 medewerkers zijn ondervraagd. Het onderzoek laat verder zien dat HPE in de Benelux servermarkt een stevige positie heeft als marktleider.

On_Premises Server Use NL.png

On_Promises Server Use Belgium.png

Belgische organisaties kiezen minder vaak voor outsourcen servers
Er zijn enkele duidelijke verschillen te zien tussen de Nederlandse en Belgische analyse. Het aantal Belgische bedrijven dat servers op eigen locatie heeft staan, is het afgelopen jaar weliswaar afgenomen, maar is nog steeds beduidend hoger dan in ons land. Zo heeft in België 74,3% van de bedrijven hun servers on premise tegenover 83,9%, in 2018.

Als je kijkt naar de verschillende sectoren, dan steekt in Nederland de manufacturing-sector met 64% van de organisaties, die servers op locatie heeft, met kop en schouders boven de anderen uit. De analyse van Smart Profile laat ook zien dat Nederlandse overheidsinstellingen en organisaties in de gezondheidszorg het minst vaak servers op eigen terrein hebben staan. In België heeft het onderwijs met 91% van de organisaties het vaakst servers op locatie, gevolgd door overheidsinstellingen (83%) en organisaties in de gezondheidszorg (80%). Belgische bedrijven in de transportsector hebben het minst vaak servers op eigen terrein staan.

On_Premises Server Use 2019 NL.png

On_Premises Server Use 2019 Belgium.png

Dalend gebruik van high-end servers
In Nederland blijft het gebruik van high-end servers (mainframes en midrange servers) teruglopen. Dit jaar gebruikt nog slechts 6,3% van de bedrijfsvestigingen high-end serversystemen, lokaal of in een datacenter op een andere locatie. In 2013 lag dit percentage nog op 22,1%. In België is er een meer geleidelijke daling te zien met 17,3% van de bedrijven die high-end servers gebruiken (dit was 18% in 2018).

Mainframe_and Midrange Server Use NL.png

Mainframe_and Midrange Server Use belgium.png

HPE blijft leidende server-leverancier in Benelux
Als je naar de installed base van X86-servers kijkt bij Nederlandse organisaties, dan heeft HPE al jaren een leidende positie en wordt het trouw gevolgd door de op één na populairste leverancier, Dell EMC. Ten opzichte van vorig jaar leverde HPE iets in, 54,5% tegen 56% in 2018 en won Dell EMC licht met 30,6% tegen 28% in 2018. In België heeft HPE een nog groter deel van de markt (61,4%) en volgt Dell EMC met 20,5%. Het aandeel van Cisco op de Nederlandse markt van X86-servers neemt de afgelopen jaren gestaag toe, hoewel het met 5,9% nog een bescheiden aandeel heeft in de installed base. 

X86_Servers Development Installed base NL.png

X86_Servers  Development Installed base Belgium.png

“Nederlandse bedrijven kiezen er duidelijk vaker voor hun servers niet in eigen huis te houden. Belangrijke trends die deze ontwikkeling stimuleren is de aantrekkelijke optie om server-capaciteit als IaaS af te nemen bij partijen als Microsoft en Amazon. Dit wordt ook bevestigd door ons recente onderzoek naar de cloud-markt”, zegt Sander de Bont, Cloud Sales Expert bij Smart Profile. “Ook kiezen bedrijven er vaker voor om het beheer van de servers uit te besteden aan gespecialiseerde hosting (partijen). Bij Belgische bedrijven zien we dat ze meer behoudend zijn als het gaat om het outsourcen van hun servers. Deze keuze kan gemotiveerd zijn doordat er in België minder gespecialiseerde partijen zijn die zich sec richten op het bieden van cloud-capaciteit.”