'EU kan Chinese nationale inlichtingenwet niet negeren bij discussie over 5G'

22-07-2019

'EU kan Chinese nationale inlichtingenwet niet negeren bij discussie over 5G'

De Europese Unie (EU) kan de Chinese nationale inlichtingenwet niet negeren bij zijn besluitvorming over de betrokkenheid van Chinese partijen bij de aanleg van 5G-netwerken. Deze wet verplicht Chinese burgers mee te werken aan informatieverzameling vanuit de Chinese staat.

Dit stelt Julian King, Eurocommissaris voor Veiligheid, op een conferentie in Brussel. "Indien we denken aan de algehele veiligheid van producten en goederen van verschillende bronnen, kunnen we denken aan het juridische regime (red: waar deze producten onder vallen)", zegt King tegen persbureau Reuters. King stelt dat de nationale inlichtingenwet Chinese organisaties kan verplichten het verzamelen van inlichtingen te ondersteunen en hieraan mee te werken.

Huawei

Al langer wordt het Chinese bedrijf Huawei met argusogen bekeken. De Verenigde Staten (VS) waarschuwde eerder dat de Chinese overheid via apparatuur van Huawei kan spioneren op westere telecomnetwerken. Verschillende landen legde het gebruik van Huawei-apparatuur bij de aanleg van 5G-netwerken (deels) aan banden, waaronder Nederland.

Huawei stelt in een reactie dat overheden geen nationaliteit zouden moeten plakken op een bedrijf. Catherine Chen, senior vice president van Huawei, wijst erop dat componenten die worden gebruikt in Huawei producten afkomstig zijn van over de hele wereld. Ook wijst Chen erop dat Huawei in Europa 28 contracten voor het leveren van 5G-apparatuur heeft gesloten.

'Risicoinventarisatie van volledige markt'

King benadrukt dat het niet de bedoeling is specifiek Huawei aan te pakken, maar juist een risicoinventarisatie probeert te maken in de volledige markt. China is onderdeel van deze discussie, aangezien verschillende grote leveranciers in de telecommarkt Chinees zijn.

Terug naar nieuws overzicht
Security