Veel onduidelijkheid over Amerikaanse ban op Hikvision en Dahua

22-07-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Veel onduidelijkheid over Amerikaanse ban op Hikvision en Dahua

Amerikaanse overheidsinstanties mogen vanaf 13 augustus geen producten van de Chinese bedrijven Hikvision en Dahua aanschaffen. Bedrijven die voor de Amerikaanse overheid werken vrezen dat dit hun business zal schaden en luiden de noodklok.

Dit meldt persbureau Reuters. Organisaties deelden hun zorgen op een bespreking van de U.S. General Services Administration op een bijeenkomst over de National Defense Authorization Act (NDAA), die overheidsdiensten verbiedt nieuwe apparatuur van Hikvision en Dahua aan te schaffen. Deze wet werd vorig jaar in het leven geroepen.

Impact onduidelijk

De impact van de wetgeving blijkt niet duidelijk te zijn. Zo vroegen aanwezige bedrijven zich af of bestaande apparatuur van Hikvision en Dahua die al geïnstalleerd is gebruikt mag blijven worden, of vervangen zal moeten worden.

Eerder werd Huawei op de Amerikaanse Entity List geplaatst, een zwarte lijst met bedrijven waarmee Amerikaanse overheidsorganisaties geen handel mogen drijven tenzij zij hier expliciet toestemming voor krijgen van de Amerikaanse overheid. Ook over de impact van deze maatregel was veel onduidelijkheid. Zo schortte verschillende bedrijven na het van kracht worden van de maatregel aan de levering van producten aan Huawei stil te liggen, terwijl de maatregel hierop niet van toepassing is. Ook besloten verschillende bedrijven die niet in de VS gevestigd zijn de handel met Huawei op te schorten om Amerikaanse belangen niet te schaden.

Terug naar nieuws overzicht
Security